Van alle Europeanen hebben Nederlanders het minste last van virussen

Het aantal internetgebruikers dat besmet wordt met een virus of malware, is in Nederland het laagst van Europa. Dat brengt het statistiekbureau Eurostat maandag naar buiten. Zes procent van de Nederlanders had in 2015 last van een virus of andere infectie. Vijf jaar eerder was dat nog 23 procent.

Ook op het gebied van internetveiligheid doet Nederland het goed in vergelijking met andere landen van de Europese Unie. In 2015 had 11 procent van de internetgebruikers in Nederland te maken met veiligheidsproblemen. Onder dit soort problemen vallen virussen, misbruik van persoonlijke informatie, phising of de mate waarin kinderen ‘ongepaste website’ bezoeken. Alleen Tsjechië doet het op dit gebied beter, met een score van 10 procent van de internetgebruikers. In de hele Europese Unie heeft een kwart van de internetgebruikers te maken met dit soort problemen.

Nederlanders lijken zich vrij bewust van veiligheidsrisico’s. Bijna een kwart, 22 procent, van de Nederlanders geeft aan buitenshuis geen gebruik te maken van wifiverbindingen op mobiele apparaten vanwege zorgen over de veiligheid van zo’n netwerk.

Het minst veilig zijn internetgebruikers in Kroatië. Daar liep 42 procent van de internetgebruikers in 2015 een virus op of had op een andere manier te maken met een veiligheidsprobleem.