Vanaf 7 juli moeten auto’s een zwarte doos hebben. Dit is wat dat betekent

Zwarte doos auto

In vliegtuigen zitten ze al lang, maar vanaf 7 juli komen ze ook naar de auto: zwarte dozen. Vanaf die datum moeten alle nieuw geregistreerde auto’s namelijk met een ‘Event Data Recorder’ (EDR) zijn uitgerust. Wat is dat eigenlijk?

Dat iedere nieuwe geregistreerde auto een EDR moet krijgen, is op zich geen nieuws. Dit werd al in januari 2022 op Europees niveau besloten en gefaseerd ingevoerd. Vanaf 6 juli 2022 moesten alle compleet nieuw gemaakte passagiersauto’s en vrachtwagens uitgerust zijn met een EDR, vanaf 7 juli dit jaar geldt dat voor alle nieuwe voertuigen, ook als het om modellen van voor 2022 gaat. Het doel is om zo het aantal verkeersdoden terug te dringen.

De EDR is vergelijkbaar met die in een vliegtuig: de zwarte doos registreert rijgegevens als snelheid, stuurhoek, bochtsnelheid, vertraging en acceleratie, weet de ANWB. In principe worden die gegevens alleen opgeslagen wanneer er sprake is van een ongeval. Mocht dat zo zijn, dan worden alleen de laatste seconden voor en na de crash opgeslagen. Het is dus niet zo dat je auto straks alle rijgegevens van iedere keer dat je aan het rijden bent opslaat.

De gegevens zijn volledig anoniem: er wordt geen data opgeslagen waarmee het voertuig, de eigenaar van de auto of de bestuurder geïdentificeerd kunnen worden. De gegevens kunnen – ook zonder locatie-informatie – gebruikt worden voor ongevalsanalyse. Experts kunnen dan dus beter achterhalen wat er nu eigenlijk gebeurd is bij een ongeval. Voor die data gebruikt mogen worden, moet je als eigenaar van de auto wel toestemming geven. Dat geldt echter niet als de auto in beslag is genomen voor technisch onderzoek, wat bij ernstige ongevallen kan zijn.

Zwarte doos in gebruikte auto?

Alleen alle nieuw geregistreerde auto’s moeten straks een zwarte doos hebben. Heb je nu een oudere auto die geen EDR heeft, dan hoef je die dus niet achteraf in te laten bouwen, schrijft het AD. Dat geldt ook als je een gebruikte auto koopt: daar hoef je geen zwarte doos in te laten bouwen. Dat is ook omdat dit niet altijd gemakkelijk kan.

Foto: Shutterstock