Vanaf nu kun je ook livestreamen en Snapchatten via Instagram

Instagram heeft twee nieuwe features, die we het beste kennen van Snapchat en Facebook. In de app kun je nu ook livestreamen, maar in tegenstelling tot op Facebook kunnen mensen de stream niet terugkijken. Daarnaast kun je foto’s en video’s naar vrienden vesturen die later weer verdwijnen. Precies de functie waar Snapchat ooit mee gestart is. Dit schrijft Instagram in een blog. De functies worden de komende weken naar alle gebruikers uitgerold.

Met Instagram Live kun je voortaan live video’s streamen, die verdwijnt zodra de stream stopt. Op die manier moet het aantrekkelijker worden voor gebruikers om direct te kijken, in plaats van de video voor later te gebruiken. Daarnaast moet het voor jou iets worden wat je met regelmaat doet, niet alleen tijdens grote evenementen of gebeurtenissen. Dat livestreaming er aan zat te komen wisten we al. Het testen van de functie was al uitgelekt en de CEO van Instagram had de komst ook al aangekondigd.

Om live te gaan, swipe je vanuit de Instagram Stories-camera. Vanuit daar worden er een aantal goede vrienden gekozen die interesse hebben in livestreams en een notificatie krijgen van jouw stream. Daarnaast verschijnt een een Live-tag op je Instagram Stories-bubbel, die bovenaan de feed van je volgers verschijnt. Tijdens de stream kunnen kijkers reageren en hartjes toevoegen door meerdere keren op het scherm te tikken. Wil je dit niet, dan kun je de reacties en knoppen weghalen tijdens het streamen.

Net als bij Facebook is er een manier om livestreams te zoeken. Via het Explore-tabblad kun je de beste livestreams van het moment vinden.

Instagram Direct Ephemeral

De andere feature kennen we het beste van Snapchat: het versturen van foto’s en video’s die verdwijnen. Bij Snapchat gebeurt dit direct na het bekijken; bij Instagram pas nadat de ontvanger hem twee keer heeft bekeken. Een groot verschil met Snapchat is dat je ook een groep kunt aanmaken, dat kan bij Snapchat niet. Handig als je iets alleen met hen wilt delen en niet met de wereld.

Via het nieuwe vliegtuig-icoontje rechtsbovenin open je je de inbox met de verdwijnende berichten. De foto’s en video’s verschijnen bovenaan in een reeks. Degene met de blauwe cirkel zijn de verdwijnende versies. Heb je iets naar een groep gestuurd? Dan kun je de reacties van je vrienden bekijken en zien wie de foto of video bekeken heeft.

Eerder kopieerde Instagram al de volledige Stories-functies van Snapchat. Met de nieuwe chatfunctie bevat Instagram eigenlijk de twee belangrijkste functies van Snapchat. Eerder probeerde Facebook zelf al diverse apps op de markt te brengen om te concurreren met Snapchat maar zonder succes. Het bedrijf hoopt nu via Instagram alsnog een alternatief voor Snapchat te bieden. Voor Instagram zelf is het de zoveelste poging om een chatfunctie toe te voegen aan de app. Eerdere pogingen waren niet erg succesvol.