Vanaf nu kun je ook livestreamen in 360 graden op YouTube

Het is vanaf nu ook mogelijk om 360-gradenvideo’s op YouTube te livestreamen. Daarnaast ondersteunt YouTube vanaf nu ook spatial audio. Dat houdt in dat de manier waarop je geluid hoort, afhangt van hoe je beeld in verhouding staat tot het geluid. Geluid kan zich dus echt naast of achter je afspelen.

Google werkt daarvoor samen met bedrijven als VideoStitch en Two Big Ears, schrijft het op zijn blog. Het eerste bedrijf specialiseert zich in software voor het maken van 360-gradenvideo’s, het tweede in 3D audio. Op een later moment wil Google dat ook de software van andere fabrikanten geschikt wordt om 360-gradenvideo’s te livestreamen.

YouTube ondersteunt nu 360 graden livestreams en 3D-audio.
YouTube lanceerde de ondersteuning voor 360-gradenvideo’s in maart 2015. Door middel van de YouTube-app is het sindsdien mogelijk om 360-gradenvideo’s te bekijken. Dat kan door met je vinger te swipen, maar het beeld schuift ook mee als je je telefoon beweegt. Daarnaast is het, zoals in bovenstaande afbeelding te zien is, ook op desktop mogelijk om door 360-gradenvideo’s te swipen.

Facebook

YouTube concurreert op dit gebied vooral met Facebook, die de ondersteuning voor 360-gradenvideo’s eind vorig jaar toevoegde. Het bedrijf wil 360-gradenomgevingen het nieuwe sociale netwerk maken, en is daarvoor hard op weg.

Onlangs liet het bedrijf nog zijn eigen camera voor deze content zien: de Surround 360. Google heeft op dit gebied vooral een slag gemaakt met zijn Cardboard. In combinatie met de YouTube-app voor Android is het daarmee mogelijk om 360-gradenvideo’s bijna als virtual reality te bekijken.