Vanaf deze week neem je ook in Eindhoven een Uber

Uber is vanaf morgen ook te gebruiken in Eindhoven. Daarmee komen de taxidiensten voor het eerst naar een Nederlandse stad buiten de Randstad.

“Eindhoven is een sterke economische regio met een innovatief en internationaal karakter en daarom gebaat bij een goede mobiliteit”, aldus Niek van Leeuwen, General Manager Uber Nederland. “Onze data laat bovendien zien dat er veel vraag is naar Uber in Eindhoven. Niet alleen de Eindhovenaren zelf maar ook reizigers die aankomen op het vliegveld openen vaak de app om te kijken of ze een rit kunnen bestellen.”

Uber in Nederland

Uber startte in 2012 in Amsterdam met het aanbieden van taxidiensten. In 2014 kwam daar de dienst UberPOP bij. Daarmee is het mogelijk om ritten aan te bieden in je eigen auto zonder licentie. Al vrij snel kwam er veel weerstand, onder meer omdat de dienst in strijd is met de Wet Personenvervoer.

In november 2015 gaf het bedrijf de strijd op en was de dienst niet langer beschikbaar in Nederland. In plaats daarvan kwam het met UberX, goedkope taxi’s waarvan de bestuurder wel een taxilicentie nodig hebben. Uber is echter vorig jaar wel op de vingers getikt, omdat het chauffeurs verwees naar pachtconstructies om zo te kunnen rijden om de licentie van een ander.

Ondanks deze tegenslagen blijft Uber uitbreiden in Nederland. In april vorig jaar was de dienst in de gehele randstad beschikbaar geworden – al zijn er in steden als Utrecht vaak geen Ubers beschikbaar, maar daar buiten dus nog niet. Tot nu dan.

Kijken we naar de gehele wereld, dan is het bedrijf inmiddels actief in meer dan 500 steden in 73 landen.