Energie verkregen uit duurzame bronnen is een steeds belangrijker wordend onderwerp. Hoewel ook grote energiemaatschappijen op de behoefte van de consumenten proberen in te spelen door ‘groene energie’ aan te bieden, lijken Nederlandse startups steeds vaker de diensten van deze energiemaatschappijen af te snoepen.
Volgens verschillende startups omdat deze ‘groene energie’ die grote energiemaatschappijen aanbieden vaak helemaal niet ‘groen’ zijn. Vaak blijkt deze energie opgewekt door fossiele brandstoffen, maar wordt deze door buitenlandse certificaten ‘groen’ verklaart.
Anders dan andere energiemaatschappijen die beweren dat ze ‘groene stroom’ leveren, laat de Nederlandse startup Vandebron precies zien van welke bron jouw duurzame stroom afhankelijk is. Hierdoor weet je 100 procent zeker dat je betaald voor groene energie.
Vandebron is opgericht door Remco Wilcke, Aart van Veller, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats. De heren zagen dat er in innovatieve online concepten steeds vaker tussenpersonen werden overgeslagen. Zoals bijvoorbeeld bij AirBnB. Ze vroegen zich af waarom ze niet gewoon energie rechtstreeks van de windmoleneigenaar konden kopen.
Hoewel het nog nergens ter wereld werd gedaan, waren de heren ervan overtuigd dat de Nederlandse markt behoefte had aan een simpele en transparante plek waar duurzame energie wordt aangeboden. Dat deze behoefte er ook daadwerkelijk was en is laten de investeringen in de startup wel zien. Na een investering van 2,5 miljoen euro die ze in 2013 al mochten ontvangen van onder andere de Rabobank en het WNF, haalde Vandebron afgelopen februari nog eens 2 miljoen binnen van het AKEF, een fonds opgericht door de gemeente Amsterdam.
De nieuwe energieleverancier
Vandebron is dan ook een van de nieuwe energieleveranciers die steeds meer klanten van ‘traditionele’ maatschappijen afpakt. Het bedrijf laat je namelijk zelf een abonnement afsluiten bij een ‘bron’ die bij jou past. Een soort marktplaats voor duurzame energieleveranciers.
Dit kan bijvoorbeeld windenergie van Chris Hopmans uit Woensdrecht zijn of zonne-energie van Wim en Anne-Marie van Wijk uit Lelystad. In totaal kan je kiezen uit vier types energie: wind-, zon-, water- en bio-energie en kun je ook zoeken in je eigen postcode.
Het idee van Vandebron is gebaseerd op een systeem waar mensen die geïnvesteerd hebben in bijvoorbeeld een windmolen of zonne-energie zichzelf kunnen aanmelden als energieleverancier.
In tegenstelling tot grote energiebedrijven maakt de startup geen marge op energie, waardoor ‘producenten’ als Chris Hopmans en Wim en Anne-Marie van Wijk hun investering sneller terugverdienen. Producenten kunnen daarbij zelf hun prijs en duur van het abonnement bepalen.
Het voordeel voor de producent is dat ze de energie voor een betere prijs verkopen dan wanneer ze de energie terugleveren aan het net. Dit kan heel waardevol zijn wanneer je net als Peter van Roij met het restproduct uit je houtfabriek jaarlijks energie kunt opwekken voor bijna 1000 huishoudens.
Vergelijkbaar met een transactie die je bij de bank uitvoert
Hoewel Vandebron precies laat zien van wie jou stroom afhankelijk is, legt de maatschappij logischerwijs niet een privélijn van jouw huis naar de windmolen van de producent. De stroom komt dus gewoon van het centrale net.
Volgens Guichelaar is dit te vergelijken met een transactie die je bij de bank uitvoert. Je stort bijvoorbeeld tien euro bij een bank in Groningen en pint deze tien euro vervolgens in Amsterdam.
Het verdienmodel van Vandebron is daarbij berust op het vastrecht, een vast maandelijks bedrag, ongeacht het gebruik. Het bedrijf doet dit om het geen belang wil hebben op het verkoop van meer energie. Bij het verduurzamen van de samenleving gaat het er immers juist om dat het verbruik van energie verlaagd wordt.
Daarom wordt er een vast bedrag per maand gerekend waarmee bijvoorbeeld de kosten van het beheren van de energieprocessen, het online platform en de administratie worden gedekt. Hoewel dit bedrag vaak hoger is dan traditionele energiemaatschappijen, heeft Vandebron op dit moment zo’n 35.000 huishoudens die energie gebruiken van ruim dertig verschillende bronnen verspreid door heel Nederland.