Vandebron laat mensen met zonnepanelen stroom aan hun buren verkopen

Veel mensen met zonnepanelen produceren meer energie dan ze gebruiken. De overtollige energie kunnen ze verkopen aan een energiemaatschappij, maar de tarieven daarvoor zijn erg ongunstig. Het zou natuurlijk veel mooier zijn als je de overtollige zonne-energie kunt verkopen aan je buren. Energie-startup Vandebron maakt dat mogelijk met wat het zonnecollectieven noemt.

Het bedrijf start met deze collectieven in een aantal regio’s: Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Zwolle en Terschelling. Zowel mensen met zonnepanelen, als mensen die de stroom willen inkopen kunnen zich aanmelden. Vervolgens koppelt Vandebron deze mensen aan elkaar en zorgt het bedrijf er voor dat de betaling één-op-één gebeurt voor een vast bedrag van 10,5 cent per kWh. Vandebron houdt zelf geen percentage van deze omzet.

Doordat alles via het gebruikelijke energienet loopt, hoeft niemand rekening mee te houden met de tijden waarop de stroom wordt geproduceerd en gebruikt. De directe link tussen koop en verkoop is in dat opzicht virtueel.

Chiel van Leeuwen van Vandebron over het initiatief:

“De meeste huishoudens met zonnepanelen produceren maar een beetje over, zelden genoeg om een ander huishouden op aan te sluiten. Door een boel daken in een regio te bundelen, is er wel genoeg energie die andere huishoudens kunnen kopen. Een soort virtuele energiebron.”