VanMoof jaagt op gestolen fietsen met trackingapparatuur

De nieuwste fiets van het Nederlandse VanMoof bevat meerdere antidiefstalsystemen. Hij kan op slot worden gezet en is voorzien van zowel een simkaart als Bluetooth, waarmee de locatie in de gaten wordt gehouden. Wordt je fiets gestolen? Dan is ie met de juiste trackingsoftware achteraf terug te vinden. VanMoof is zo verzekerd dat dit goed werk, dat het fietsbedrijf in een persbericht belooft je gestolen tweewieler terug te vinden. Lukt dat niet binnen twee weken? Dan krijg je een nieuwe.

Of nou ja, er zijn wel wat kleine lettertjes. Vindt VanMoof je gestolen fiets of krijg je een nieuwe, dan moet je wel eenmalig een recovery fee van 98 euro betalen. VanMoof stuurt er een speciaal team op uit om het land te doorkruizen, op zoek naar je gestolen fiets.

Het melden van een gestolen fiets kan vanuit de smartphone-app, waarmee tevens de locatie gezien kan worden. De hardware waarmee de fiets opgespoord kan worden raakt zelden zonder stroom, omdat de dynamo in het fietswiel de trackingtechnologie van stroom voorziet.

Door verantwoordelijkheid te nemen bij fietsdiefstal, lijkt VanMoof indirect te zijn ge├»nspireerd door makers van zelfrijdende auto’s. Die willen opdraaien voor de kosten als hun voertuigen in de toekomst een crash veroorzaakt. Het is een manier waarop tech- en designbedrijven kunnen verzekeren dat hun hardware goed werkt.