Vaulteq: De eerste wachtwoordmananger die je wachtwoorden in Nederland bewaart

Vaulteq

Wachtwoordmanagers zijn er al genoeg. Maar weet je ook waar je gevoelige data door deze apps wordt opgeslagen? En welke regels er zijn over het bewaren van die data? Waarschijnlijk niet. Tim Gerrits en Frederik Derksen willen daar wat aan veranderen en begonnen daarom Vaulteq: de eerste passwordmanager van Nederlandse bodem.

Het verhaal van Gerrits en Derksen begint bij hun eigen zoektocht naar een wachtwoordmanager. Ze kwamen er achter dat er geen spelers zijn in Europa, laat staan in Nederland. Dat betekent dat hun data niet onder de Europese privacyregels valt en ze wisten bovendien niet waar de data precies heen ging. Daarnaast vonden ze dat de huidige aanbieders niet gemakkelijk genoeg waren in het gebruik. En wat doe je als je handig bent met een computer en niet tevreden bent over het huidige aanbod? Zelf een beter product maken!

Anders dan de restge

Ze wilden in eerste instantie een fysiek kastje maken dat je thuis aan je netwerk hangt, maar daar was te weinig interesse voor. Daarom hebben ze uiteindelijk toch een clouddienst ontwikkeld. Nu is de vraag alleen wel wat maakt hun product dan anders? “Het grootste verschil is dus dat we de data in Nederland opslaan en het daardoor onder de Nederlandse regelgeving valt.”

Waarom dat zo belangrijk is? “Je zet je geld toch ook niet neer bij een bank waarvan je niet weet waar hij precies staat?”, geeft Derksen als vergelijking. “Het grote voordeel is dat je weet waar je data zich bevindt en het onder onze wetgevingen valt. Dan weet je waar je precies aan toe bent.” Volgens Vaulteq zelf behoort onze datawetgeving tot de strengste van de wereld. En dat is in dit geval alleen maar iets positiefs.

Daarnaast stellen de makers ook dat hun product makkelijker in gebruik is dan de concurrentie, door de manier waarop hun dienst is opgebouwd. “Veel andere partijen hebben een desktopvariant van hun product, maar wij hebben alleen een app en een browser-extensie.” Dat zou het gebruik eenvoudiger moeten maken, omdat je geen aparte programma’s hoeft op te starten.

Vaulteq

Beveiliging

De wachtwoordmanager van Vaulteq werkt in de basisverder hetzelfde als iedere andere aanbieder. Je maakt een zogenaamd “masterwachtwoord” aan waarmee je toegang krijgt tot de andere wachtwoorden. De dienst maakt vervolgens weer wachtwoorden aan voor de plekken waar je een account nodig hebt. Zo is je wachtwoord compleet willekeurig en daardoor wel veiliger, en hoef jij hem niet te onthouden.

Een risico is natuurlijk dat ook dit soort software lek blijkt te zijn. In concurrent LastPass werden onlangs nog twee lekken gevonden. Geen prettig gevoel als je daar al je wachtwoorden hebt staan. “We hebben ons product zo veilig mogelijk gemaakt en door diverse experts laten testen”, vertelt Derksen over hun veiligheid. Zo kun je bij hen alleen inloggen bij de dienst via tweestapsverificatie of een vingerafdrukverificatie. En uiteraard worden alle wachtwoorden automatisch versleuteld opgeslagen.

“Een ander voordeel is dat wij nu pas zijn begonnen en daardoor geen rekening hoeven te houden met oudere browsers en besturingssystemen. We ondersteunen alleen nieuwere versies die wij veilig achten.” Dat betekent bijvoorbeeld dat niet alle versies van Android gebruik kunnen maken van Vaulteq. Dat kan alleen als je Android 4.4 of hoger hebt.

Maar dan nog kan een wachtwoordmanager gehackt worden. Ook daar is rekening mee gehouden, stelt Derksen. “Mocht de data toch gestolen worden, dan is het allemaal versleuteld. Je hebt er dus niets aan. De data kun je namelijk alleen decrypten met het masterwachtwoord, en alleen jij hebt die. Wij bewaren die nergens.”

Beschikbaarheid

Vaulteq is gratis te downloaden uit de App Store en de Google Play Store. Wil je alleen de app gebruiken, dan is dat gratis.

Wil je ook de browser-extensie gebruiken en je data synchroniseren via de cloud – bijvoorbeeld tussen je PC en je smartphone – dan moet je de Premium-versie gebruiken. Deze kun je 30 dagen gratis uitproberen, daarna betaal je 2,99 euro per maand. Daarmee is de dienst iets duurder dan de concurrentie. Voor LastPass Premium betaal je slechts een dollar per maand en voor password $2,99 per maand (omgerekend zo’n €2,80).