Cybersecurity-startup Vectra werkt met AI, haalt 36 miljoen op in investeringsronde

Vectra, een cybersecurity bedrijf dat werkt met Kunstmatige Intelligentie, heeft 36 miljoen dollar opgehaald in de laatste investeringsronde. Dat meldt TechCrunch.

De cybersecurity-startup noemt hun systeem Cognito en maakt gebruik van Kunstmatige Intelligentie om cyberaanvallen te herkennen. In totaal haalde Vectra al 123 miljoen dollar op in investeringsronde. De laatste keer dat het bedrijf is getaxeerd, twee jaar geleden, was het bijna 344 miljoen dollar waard. Vectra is flink gegroeid. Grootste concurrent is Darktrace, met een waarde van 825 miljoen dollar.

De groei van Vectra en gelijksoortige bedrijven, laat zien hoe groot de problematiek rondom cybersecurity is voor bedrijven en andere organisaties. “Traditionele” cybersecuritysoftware blokkeert hackers en er zijn systemen om een aanval te stoppen. Maar er is nog geen systeem om hackers te stoppen die een blokkade hebben omzeild. Zo kunnen hackers soms maandenlang hun gang gaan als ze eenmaal een ingang hebben gevonden.

Het is niet de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer

Het duurde bijvoorbeeld 120 dagen voordat een hack in de systemen van de Olympische Winterspelen was ontdekt. Volgens Vectra CEO Hitesh Sheth is het niet meer de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer. De oplossing die hij biedt is niet het voorkomen van een aanval, maar zo snel en adequaat mogelijk reageren wanneer het gebeurt. “De enige controle die je nog hebt, is wat je gaat doen als je gehackt bent.”

Volgens Sheth is Vectra het enige cybersecuritybedrijf dat vanaf het begin af aan gebruikmaakt van AI. Cognito doet het werk van een beveiligingsexpert, maar dan geautomatiseerd. Het gaat alle systemen na en checkt of alles normaal werkt. Doet het dat niet, dan identificeert Cognito het probleem en lost het op. Sheth zegt dat het doel is om de tijd dat een hack onopgemerkt blijft, zo kort mogelijk te houden. Van maanden naar uren of minuten.