‘Veiligheidsbril’ van AVG beschermt je tegen gezichtsherkenning

We kunnen het ons allemaal nog wel herinneren, de oproep om de camera van je smartphone en laptop af te plakken. Hackers zouden zichzelf toegang verlenen tot de camera’s waardoor zij onder andere je gezicht kunnen herkennen. Beveiligingsbedrijf AVG presenteerde vandaag tijdens het Mobile World Congress een potentiële oplossing voor dit probleem.

Het bedrijf heeft tijdens het evenement in Barcelona een ‘veiligheidsbril’ getoond die gezichtsherkenning onmogelijk moet maken. Het montuur van de bril is uitgerust met een aantal infrarood LED’s, waardoor de lampjes het proces van gezichtsherkenning in de war kunnen schoppen. De algoritmes, die het gezicht tracken, zouden het infrarode licht niet kunnen weerstaan, waardoor het niet mogelijk is om het gezicht van een persoon te herkennen.

facebook_facial_recognition

Naast de infrarood lampjes zou de bril verder gemaakt zijn van retroreflecterend materiaal, wat het proces van gezichtsherkenning eveneens onmogelijk maakt. Retroreflecterend materiaal bestaat uit duizenden glasbolletjes of prisma’s, waardoor het uitgezonden licht automatisch terugkaatst naar de richting waar het vandaan komt. Dit is handig in het geval dat er een foto gemaakt wordt met een flitser. Het licht wordt dan automatisch teruggekaatst, waardoor de foto onscherp wordt en witte vlekken vertoond.

avg_invisibility_glasses_flash_test

Nog niet 100% veilig

Echter laat AVG weten dat de bril nog niet honderd procent veilig is. Zo maken diverse camera’s van smartphones gebruik van een infraroodfilter, waardoor het infrarode licht dat de bril uitzendt kan worden weggefilterd. Daarnaast zouden camera’s met een groot dynamisch bereik in staat zijn om toch scherpe foto’s te maken wanneer er sprake is van retroreflectie. Echter tast het de kwaliteit van de foto wel aan, maar blijft de foto scherp genoeg om een gezicht te herkennen.

Het bedrijf laat dan ook weten dat de bril slechts een prototype is, maar dat verdere ontwikkeling uiteindelijk moet zorgen voor het tegengaan van gezichtsherkenning. Volgens AVG brengt gezichtsherkenning een groot gevaar met zich mee en moet het probleem snel aangepakt worden. Als voorbeeld wijst het bedrijf op de techniek die Google gebruikt bij het vastleggen van beelden voor StreetView.