Naar de Verenigde Staten? Na paspoortcontrole nu ook Facebook-controle

Wie als buitenlander een bezoek brengt aan de Verenigde Staten moet niet alleen zijn paspoort laten zien, maar mag ook vertellen op welke sociale media hij actief is. Volgens Politico is die bepaling gisteren stilletjes van kracht gegaan. De maatregel is bedoeld om potentiële dreigingen van terroristen tegen te gaan.

Het afstaan van social-media-accounts is niet verplicht, maar wie nu naar de Verenigde Staten wil, kan wel aangeven of hij actief is op bijvoorbeeld Facebook, Twitter, LinkedIn of YouTube. Ook kunnen ze hun specifieke accountnaam achterlaten.

De vraag wordt gesteld aan reizigers die een ESTA-verklaring willen ontvangen. Mensen uit die ESTA-landen kunnen maximaal drie maanden naar de Verenigde Staten reizen zonder daarvoor een visum aan te vragen. Zij moeten daarvoor wel online een formulier invullen, waarin de betreffende vraag nu dus wordt gesteld. Aan dit programma doen 38 landen mee, waaronder Nederland en België.

Kritiek

Het plan om deze maatregel in te voeren, werd deze zomer al gepresenteerd. Privacy- en internetorganisaties uitten toen al kritiek op het idee van de douane en het Department of Homeland Security. De organisaties vrezen dat onschuldige burgers hierdoor terechtkomen in personendatabases van de inlichtingendiensten.