Verenigde Staten: ‘Rusland zit achter hacks Democratische partij’

De Verenigde Staten hebben Rusland formeel beschuldigd van de hacks op de Democratische partij. De gebruikte methoden en motivatie voor de hacks duiden volgens de Verenigde Staten op Rusland als dader. Dat zou door middel van hacks invloed willen uitoefenen op de Amerikaanse verkiezingen.

Rusland werd al verdacht door de Democratische partij, nadat die in verlegenheid werd gebracht toen e-mails van de partij openbaar werden gemaakt. Het Uitvoerend Bureau van president Obama heeft het land nu dus officieel beschuldigd. Of de beschuldiging ook leidt tot sancties tegen Rusland, heeft het Witte Huis niet bekendgemaakt.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de veiligheidsdiensten Department of Homeland Security (DHS) en het bureau van de Director of National Intelligence (DNS) dat alleen hooggeplaatste Russische officials de hacks goedgekeurd zouden kunnen hebben.

DHS en DNS schrijven ook dat sommige staten aanvallen op elektronische verkiezingssystemen hebben gemeld, die afkomstig lijken te zijn uit Rusland. Desondanks zeggen de veiligheidsdiensten niet voldoende bewijs te hebben om de aanvallen toe te schrijven aan de Russische overheid.

The Guardian schrijft dat Rusland de beschuldigingen van de Verenigde Staten afdoet als onzin. “De website van Poetin wordt dagelijks aangevallen door tienduizenden hackers. Veel daarvan zijn te herleiden naar het grondgebied van de Verenigde Staten, maar wij beschuldigen het Witte Huis daar ook niet elke keer van”, zegt een woordvoerder van Poetin tegen het Russische persbureau Interfax.