Verkeerde houding achter je computer? Dit vest geeft je dan een duwtje

Slechte-werkhouding-vest Universiteit Twente

Heb je een slechte werkhouding, en zit je krom achter je computer? Dan krijg je op een gegeven moment een pijnlijke rug. Maar vaak heb je zelf niet eens door dat je het doet, tot die pijn op komt. Gelukkig is er nu een oplossing om die slechte houding te voorkomen. Onderzoekers van de Universiteit van Twente hebben namelijk een vest gemaakt dat je een duwtje geeft als je scheef zit, meldt AD.

Het vest is ontwikkeld door Geke Ludden, docent en onderzoeker aan de opleidingen Creative Technology en Industrial Design, haar collega Angelika Mader en modeontwerper Hellen van Rees. “We nemen ons vaak voor iets aan ons gedrag te verbeteren, bijvoorbeeld rechtop achter de computer zitten, maar dat volhouden is lastig”, aldus Ludden. “Het doel van het vest is die gedragswijziging makkelijker te maken. Het vest geeft een nieuw soort directe feedback aan de drager.”

Werking

Achterin het vest zit een kleine computer, die je houding registreert. Verder bestaat het achterpaneel uit losse vierkanten, die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Zit je krom, dan trekken de delen samen en krijg je een duw in je rug. “Het is geen harde duw, maar hij is zeker voelbaar.”

Het prototype is al getest op twintig studenten van de universiteit. En zij zijn tevreden. Ze gaven namelijk aan dat het duwtje echt helpt om weer rechtop te gaan zitten. Maar wat nu als je je houding niet corrigeert? Blijft het vest dan duwen? Nee dus, want: “Het is belangrijk dat het hulpmiddel niet irritant wordt. Dan trek je het namelijk niet meer aan.”

Nu wordt er dan ook pas een duwtje gegeven als je al een tijdje krom zit. Of dat het beste werkt, wordt nog onderzocht. “Misschien bouwen we een optie in waarmee gebruikers zelf kunnen instellen hoe het vest reageert. De een vindt het misschien fijn vaker herinnerd te worden maar de ander juist niet.”

Nog niet in de winkel

Verwacht overigens niet dat je het vest morgen in de winkel kunt kopen. Eerst moet onderzocht worden wat de invloed is op de lange termijn. Waarschijnlijk weten de onderzoekers pas na een jaar genoeg. “Als de resultaten gunstig zijn, zouden we het vest met de hulp van sponsoren wel op de markt willen brengen”, zegt Ludden.

Vooralsnog is er bovendien alleen een variant voor vrouwen. In de toekomst moet er ook een herenversie komen, bijvoorbeeld een colbert. “We krijgen nu al verzoeken van mannen of we zoiets ook niet voor hen kunnen maken.”