Election Day: Zo zorgen techbedrijven dat Amerikanen gaan stemmen

Vandaag kiezen de Amerikanen hun nieuwe president en het lijkt een spannende strijd te worden. Maar een algemeen probleem is dat niet iedereen stemt. Techbedrijven in de Verenigde Staten proberen mensen echter toch zo ver te krijgen met allerlei handige tools en aanbiedingen.

1. Speciale pagina op Facebook

Zo startte Facebook vorige week een speciale pagina voor de presidentsverkiezingen, met daarop meer informatie over iedere kandidaat. Ook kun je door onderwerpen scrollen die specifiek voor jouw regio interessant zijn. Vervolgens kun je – natuurlijk – met vrienden delen op wie en wat je gaat stemmen. Daarnaast geeft Facebook een herinnering om te gaan stemmen, met persoonlijke previews van de stembiljetten voor de staats- en lokale verkiezingen.

2. Alles wat je wilt weten staat op Google

Ook Google is actief op het gebied van de verkiezingen. Eerder lieten ze de kandidaten al rechtstreeks in de zoekresultaten publiceren, maar vandaag komen ze met de nodige hulp. Als je in Amerika op het logo van Google klikt in de zoekmachine, dan vind je de plek waar je kunt stemmen en een preview van het stembiljet.

Vanavond, als de uitslagen bekend worden, geeft Google steeds vernieuwde informatie over de verkiezingen in haar zoekresultaten. Die resultaten worden elke dertig seconden geüpdatet en in dertig talen weergegeven.

google

3. Twitter dm’t je lokale informatie

Een andere grote speler die Amerikanen een steuntje in de rug wilt geven is Twitter. Zij laten je een direct message met je adres sturen naar @gov, waarop je informatie over je stembureau, lokale kandidaten en meer krijgt.

4. Snapchat heeft speciale filters

Ook Snapchat doet een duit in het zakje, schrijft Mic. Sinds gisteren zijn er speciale filters voor Election Day, waarmee je je vrienden kunt oproepen om te stemmen of kunt laten zien dat je gestemd hebt. Daarnaast zijn er filters die je bijvoorbeeld in Hillary Clinton laten veranderen.

Snapchat stemmen

5. Obama is te horen op Spotify

Bij Spotify krijg je vandaag de verrassing van je leven. Luister je rustig je naar je muziek, dan zit er een kans in dat je een bericht van Barack Obama te horen krijgt. Hij roept Amerikanen op om te gaan stemmen en om naar Headcount.org te gaan om relevante informatie te vinden over het stemmen.

6. Tinder laat je Trump swipen

Tinder laat je ook vandaag naar links en rechts swipen, maar richt zich daarbij op de presidentskandidaten. Aan de hand van een aantal vragen krijg je te horen welke kandidaat het beste bij jou past. Handig voor de mensen die er nog niet helemaal uit waren.

7. Grindr doet oproep voor bescherming homorechten

Tinder is niet de enige datingapp met aandacht voor de verkiezingen. Ook de homodating-app Grindr doet mee. Gebruikers van de dienst krijgen een simpele popup waarin wordt opgeroepen om vandaag naar de stembus te gaan, om de rechten van LHBTs op het spel staan.

8. Uber brengt je naar het stemlokaal

Dan is er tot slot Uber die je graag helpt bij het stemmen. Samen met Google helpt de app je herinneren dat vandaag de Election Day is en waar je kunt gaan stemmen. Vervolgens kun je met een klik een Uber bestellen om er heen gebracht te worden. Ben je nieuw bij Uber? Dan krijg je twintig dollar korting op je eerste rit met de code VOTETODAY.