Verkoop elektrische auto’s nam vorig jaar wereldwijd flink toe

Het aantal elektrische auto’s dat vorig jaar verkocht werd is flink toegenomen. Toch is het aandeel op de totale markt nog verwaarloosbaar. China, de Verenigde Staten en Europa zorgden voor 90 procent van het aantal verkochte auto’s wereldwijd.

Het aantal elektrische auto’s in de wereld ging vorig jaar voorbij de grens van 2 miljoen. In 2005 waren er nog maar honderden elektrische auto’s in de wereld. In 2015 gingen we voorbij de grens van 1 miljoen en in 2016 namen de verkopen met 60 procent toe, meldt het International Energy Agency (IEA).

Vooral in Europese landen neemt de verkoop toe, waardoor er zelfs een behoorlijk marktaandeel in die landen ontstaat. Bijna een derde van de verkochte auto’s in Noorwegen is elektrische, het hoogste aandeel wereldwijd, gevolgd door 6,4 procent in Nederland en 3,4 procent in Nederland.

Laag marktaandeel

Het IEA noemt de groei een “snelle marktontwikkeling”, maar merkt ook op dat het aantal elektrische auto’s nog altijd maar 0,2 procent van het totaal is. Wereldwijd werden er vorig jaar 750.000 elektrische of hybride auto’s verkocht.

De verlaagde kosten, het grotere bereik en toenemende aantal oplaadpunten zorgt ervoor dat de vraag naar elektrische auto’s toeneemt. Wereldwijd zijn er nu 2,3 miljoen oplaadpunten, al is het grootste deel daarvan bij iemand thuis. Het agentschap verwacht dat er in 2030 wereldwijd 140 miljoen elektrische auto’s zijn, als landen de doelen die met het verdrag van Parijs afgesproken zijn halen.

Streven van Nederland

Op dit moment staan er in Nederland 114.050 elektrische of hybride auto’s geregistreerd. Dat is omgerekend 1,4 procent van het totale Nederlandse wagenpark, meldt Bright op basis van cijfers van het CBS. Het streven van de Nederlandse overheid is dat er in 2020 tien procent van alle verkochte auto’s elektrisch of hybride is. In 2025 moet dat in ons land toenemen tot de helft van alle verkochte auto’s.