Numrush

Verlamden kunnen weer praten met de buitenwereld dankzij eye-tracking

Het locked-in-syndroom is een van de verschrikkelijkste aandoeningen die je kunt krijgen. Patiënten zijn namelijk volledig bij bewustzijn, maar kunnen niet meer praten of bewegen. In de meeste gevallen kunnen zij alleen hun ogen nog bewegen.

Onderzoekers van UC San Diego richten zich nu op deze patiëntengroep en hopen een manier te ontwikkelen om ze weer met de buitenwereld te laten communiceren. Hierbij willen ze gebruik maken van de enige lichaamsfunctie die nog wel volledig intact is: de beweging van de ogen. Er is zelfs al een eerste prototype, gebasseerd op de interface van een telefoon. EyeHome laat zich bedienen door naar verschillende onderdelen van het scherm te kijken, zodat mensen met een locked-in-syndroom er zonder uitleg mee aan de slag kunnen.

EyeHome beschikt over verschillende nuttige functies. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld berichten dicteren om met de mensen in hun omgeving te communiceren. Daarnaast kun je sociale netwerken in de gaten houden, speciale e-books lezen en zelfs muziekinstrumenten bedienen. De ontwikkeling is echter pas vorig jaar begonnen, dus er is nog wel het nodige werk te verrichten. Het onderzoeksteam heeft 300.000 dollar ontvangen om EyeHome verder uit te breiden, dus er is voldoende budget beschikbaar om de patiënten eindelijk weer te laten communiceren met de buitenwereld.