Numrush

De 10 belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch en Android Wear-smartwatches

Als de afgelopen IFA een voorbode is van wat ons te wachten staat: dan betekent dat simpelweg dat smartwatches een groot onderdeel gaan worden van ons digitale leven. Maar met elke nieuwe toevoeging aan het assortiment wordt het steeds moeilijker kiezen, vooral nu Android Wear-smartwatches ook te gebruiken zijn op iOS-apparaten en Apple een aantal kritiekpunten van de Apple Watch heeft verholpen met watchOS 2. Wat zijn nu precies de verschillen tussen Apple WatchOS en Android Wear?

1. Wijzerplaten downloaden

Android Wear-smartwatches zijn een stuk makkelijker eigenzinnig te maken dan de Apple Watch. Zelfs met watchOS 2 kun je geen wijzerplaten downloaden vanuit de App Store, maar moet je gebruik maken van de door Apple ontworpen wijzerplaten. Maar als je bijvoorbeeld voor de Moto 360 of de Huawei Watch gaat heb je de keuze uit duizenden verschillende wijzerplaten, zodat er altijd één bij zit die bij jou past.

2. Google Now/Siri

Het is geen geheim dat Google met Google Now de meest handige en pro-actieve virtuele assistent heeft. Hoewel Siri goed reageert op opdrachten, kan ze niet zoveel op de Apple Watch als op de iPhone. Op Android Wear beschik je over al je Google Now-kaarten, die normaal alleen te checken zijn op je smartphone. Doordat Google veel van je weet bevatten de kaarten informatie zoals de uitslagen van sportwedstrijden, routes naar bepaalde plekken of vluchtinformatie.

3. Digitale kroon

De digitale kroon is Apples visie op hoe smartwatches bediend zouden moeten worden. Het wieltje wordt gebruikt om door opties heen te bladeren of om in/uit te zoomen. De knop is vooral handig als je zeer precies iets moet selecteren, aangezien een grote vinger en een klein schermpje moeilijk samengaan. De Samsung Gear S2, die overigens draait op Samsung’s eigen besturingssysteem Tizen en niet op Android Wear, heeft een vergelijkbare functie, daar kun je de ring rond het ronde horloge draaien.

4. Verschillende modellen

Een horloge is een persoonlijke accessoire, waarmee je stiekem iets blootgeeft over wie je bent. Als je gaat voor een Apple Watch kun je kiezen uit zes verschillende kleuren en diverse bandjes, maar blijft de vorm van het horloge altijd hetzelfde. Daarentegen kun je bij Android Wear-smartwatches kiezen uit allerlei soorten en maten. Ze zijn niet allemaal even mooi, maar smaken verschillen nu eenmaal.

5. Ronde smartwatches

Horloges zijn altijd rond in vorm geweest en of het nu wel, of niet praktisch is voor een smartwatch: het zorgt vaak voor een elegant uiterlijk. Op de IFA werd onder andere de nieuwe Moto 360 getoond en zagen we een glimp van het nieuwe horloge van Huawei. Beide smartwatches zien er ontzettend goed uit en hebben ze een rustgevend en elegant ontwerp.

6. Altijd de tijd bekijken

Het klinkt wellicht als een kleine toevoeging, maar de optie om het scherm van je smartwatch soms aan te laten staan kan een enorm verschil zijn. De batterijen van de meeste smartwatches zijn zodanig goed dat je soms best voor een wat langere periode het scherm aan kan laten staan. Vooral handig als je op de fiets zit of je pols niet makkelijk kan bewegen. Helaas is dit alleen een functies voor Android Wear-smartwatches en staat het scherm van de Apple Watch standaard uit.

7. Door notificaties bewegen

Op Android Wear kun je gemakkelijk door notificaties heen bladeren door je pols te bewegen. Waar je bij Apple verplicht je vrije hand moet gebruiken door of de digitale kroon te draaien of het scherm aan te raken, kun je met je Android-smartwatch handsfree je notificaties bekijken. Handig als je je andere hand niet vrij hebt, bijvoorbeeld op de fiets.

8. Tijdreizen op Apple Watch

Na een ietwat rommelig begin voor de nieuwe software voor de Apple Watch, genaamd WatchOS 2, kun je nu gebruikmaken van allerlei nieuwe functies. Eén van de handigste functies is tijdreizen, waarmee je met de digitale kroon een kijkje kunt nemen in het verleden of de toekomst zonder een app te openen. Zo kun je zien hoe warm het is over een paar uur of kun je snel zien of je een afspraak gepland hebt. Ontwikkelaars kunnen hier zelf ook informatie aan toevoegen door een zogenaamde complicatie te maken.

9. Apps die continu actief zijn

Android Wear heeft een handige functie waarmee je een app aan kan laten staan, zonder dat hij van het scherm verdwijnt. De app wordt vervolgens in zwart/wit weergegeven zodat hij iets minder energie verbruikt. Superhandig als je in de winkel loopt en je smartwatch gebruikt als boodschappenlijstje.

10. Force Touch


Door hard op het scherm van de Apple Watch te drukken kun je de Force Touch-functie activeren, waardoor je extra opties in een app te zien krijgt. Momenteel wordt de functies door ontwikkelaars nog niet optimaal benut, maar dit kan potentieel een groot voordeel zijn ten opzichte van Android Wear doordat Force Touch geen ruimte inneemt op het scherm van de smartwatch.