‘Verspreiding politiek nepnieuws in Nederland valt mee’

De verspreiding van politiek nepnieuws valt in Nederland wel mee. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het rapport Digitalisering van het nieuws. Nederland is echter wel onvoldoende voorbereid op de manipulatie van online nieuws.

Volgens het rapport hebben Nederlandse media vooralsnog weinig last gehad van de verspreiding van nepnieuws. Het afstemmen van het nieuwsaanbod op politieke profielen van nieuwsconsumenten komt ook nog weinig voor.

Het meeste nieuws krijgen we bovendien binnen via kranten en omroepen. Volgens het onderzoek personaliseren deze kanalen hun online nieuws “nauwelijks”. Sociale media en zoekmachines doen dat wel, “maar die hebben in Nederland nog een beperkte rol in de nieuwsverspreiding”.

Filterbubbel

Het gevaar bestaat echter wel dat je in een filterbubbel terecht komt met een eenzijdig beeld van de actualiteiten. Dit kan bijvoorbeeld door Facebook, waar getoonde berichten aangepast worden aan je interesse en je gedeelde persoonsgegevens. Volgens het onderzoek moet Nederland zich daar dan ook beter op voorbereiden.

Rathenau waarschuwt verder voor de opkomst van technieken om nieuws te vervalsen. Dit kan bijvoorbeeld door beeld en geluid te manipuleren. De technieken worden snel beter, goedkoper en lastiger om te detecteren. “Ze worden daarmee steeds toegankelijker voor kwaadwillenden.”