Numrush

Vertical video? Het is tijd voor responsive video!

Je kunt de mediawereld indelen in twee soorten mensen: mensen die fan zijn van vertical video en mensen die het de grootste misdaad op aarde vinden. In 2015 schreef ik er een artikel over op Numrush en toen kreeg ik veel reacties van mensen die het gewoon niet met me eens zijn, zonder ook maar enige inhoudelijke reacties te geven die mijn argumenten voor het gebruik van vertical video onderuit halen. Veel mensen zijn er gewoon principieel op tegen.

Voor diegene die al meteen beginnen te steigeren nu ik het woord vertical video heb gebruikt: al jaren lang wordt de meerderheid van de YouTube-video’s bekeken op mobiele apparaten. En hoe we allemaal onze telefoon vast? Verticaal! Het is niet voor niets dat apps als Snapchat en Instagram het verticale format hebben omarmd voor hun Stories.

Natuurlijk zijn onze tv’s nog steeds breder dan ze hoog zijn en gaat het niet gebeuren dat we verticale tv’s krijgen. Ik roep dan ook niet op dat films en series moeten worden geproduceerd in een verticaal beeldformaat. Voor een goede film of serie willen mensen ook nog wel hun telefoon kantelen (kijk maar eens naar de Netflix-kijkers die je steeds meer in de trein ziet). Voor korte video’s is verticaal tegenwoordig echter een veel logischer formaat dan het oude 16×9 formaat.

Succes met vertical video

Voor korte video's is verticaal een veel logischer formaat dan het oude 16x9 formaat Een mooi bewijs daarvoor wordt geleverd door de BBC: in een speciale sectie in de app kun je verticale nieuwsvideo’s bekijken. En dat zorgt er voor dat meer mensen video zijn gaan bekijken en dat kijkers ook vaker de app openen en per persoon meer video’s afspelen.

Bij de BBC geven ze echter aan dat het aanpassen van video’s aan het platform waarop mensen kijken zorgt voor een uitdaging. Je kunt immers niet van elke video die je als nieuwsorganisatie produceert een normale, een verticale en misschien zelfs wel een vierkante maken (hallo Instagram!). Dat is qua productie niet houdbaar.

Responsive video

Daar komt bij dat de beeldverhoudingen van smartphones veranderen. Hadden veel smartphones tot een jaar of twee geleden een 9 bij de 16 scherm, nu zie je dat de schermen hoger worden (bijvoorbeeld 9 bij 18,5 op de Samsung Galaxy S8 of zelfs 9 bij 19,5 op de iPhone X). Voor mooi schermvullend beeld kunnen gebruikers video’s daarom inzoomen op deze toestellen.

Kunnen we video niet responsive maken net als een website? Toen we websites en apps op steeds meer verschillende schermen gingen consumeren werden ze responsive. Een gemiddelde website (neem Numrush) past zich qua layout aan, aan de verhoudingen van je scherm. En dat gaat soms om best complexe aanpassingen waarbij onderdelen van plek verspringen of de navigatie verandert.

Zouden we dat idee niet kunnen toepassen op video? Kunnen we video niet responsive maken? In theorie zou je een vierkante video kunnen produceren en elke apparaat daar een passende uitsnede van kunnen laten maken. In de praktijk zullen dan echter belangrijke elementen half of zelfs helemaal uit beeld kunnen verdwijnen. Tenzij je er in de je productie meer actief rekening mee houdt, maar als ik het verzet tegen vertical video zie, denk ik dat dat voor veel videomakers voorlopig veel te ver gaat.

Bewegen

Er zijn echter ook andere manieren te bedenken hoe je hier mee om kunt gaan, zeker op mobiele devices. Waarom laat je mensen de uitsnede die ze van een video zien niet zelf aanpassen door hun telefoon te bewegen?

Snapchat heeft daar een voorbeeld van laten zien met zijn Spectacles. De video die je met die bril filmt is niet verticaal of horizontaal, maar rond. Gebruikers zien, als ze deze rond video’s binnen Snapchat bekijken, echter gewoon een schermvullende verticale video. Tot ze hun telefoon draaien. Dan blijft de video staan maar verandert de uitsnede en kun je dus andere stukken van de cirkel zien. Het middelpunt van de video blijft echter altijd in het midden van je scherm staan.

Een ander voorbeeld is 360-gradenvideo. Die kun je op een scherm met elke beeldverhouding bekijken, omdat je altijd maar een hele kleine uitsnede ziet van het totale beeld. Door rond te draaien zie je een andere uitsnede.

Kunstmatige intelligentie

Beide voorbeelden maken het mogelijk om een video die eigenlijk veel groter is dan het scherm te bekijken. Nu wil je natuurlijk niet dat je voor het goed bekijken van elke video je telefoon continu moet bewegen, maar het biedt wel interessante aanknopingspunten om anders naar video te kijken (letterlijk en figuurlijk). Om video responsive te maken, zoals we eerder al met websites en apps hebben gedaan.

Tel daarbij op dat algoritmes steeds beter zijn in het herkennen wat ze op een beeld zien. Hoe moeilijk zou het zijn om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die herkent wat de belangrijkste elementen van een video zijn, zodat die altijd in beeld zijn? Daardoor kan de uitsnede van het beeld dat je ziet zich automatisch aanpassen op wat je sowieso zou moeten zien.

Nieuwe technologie biedt mogelijkheden om het probleem van de beeldverhoudingen van video’s eindelijk eens op te lossen. Dan verdwijnt vertical video, maar kunnen we toch allemaal vertical kijken.