Dit zijn de 5 dingen die we verwachten van CES 2017

CES 2017

Voor iedereen die dol is op nieuwe technologie begint het jaar goed. In Las Vegas vindt namelijk vanaf donderdag de CES 2017 plaats, dat is de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld. Zowel de bekende elektronicafabrikanten als honderden startups tonen daar hun nieuwe producten aan de wereld.

Uiteraard kun je CES 2017 volgen via Numrush. We brengen je het laatste nieuws, de meest interessante producten en achteraf maken we de balans op. Maar wat verwachten we eigenlijk dit jaar?

1. Nog meer smart-home-producten

De laatste twee jaar zien we dat iedereen bezig is met smart-home-producten. Zowel de grote fabrikanten, zoals Samsung en Philips, als een heleboel kleinere bedrijven en startups. Het begon met slimme thermostaten, beveiligingscamera’s en verlichting. Ook de eerste slimme koelkasten en wasmachines werden eerder al aangekondigd op de CES en IFA (de Europese elektronicabeurs die jaarlijks in september in Berlijn plaatsvindt).

Verwacht dit jaar nog veel meer smart-home-producten en hopelijk worden we daarbij verrast met originele en nuttige concepten. Een probleem blijft de grote versplintering van de markt. Er zijn heel veel standaarden en systemen die er voor zorgen dat slimme apparaten samen kunnen werken, maar die werken onderling maar beperkt samen. Dat maakt het voor consumenten nog steeds een lastig markt, maar hindert fabrikanten niet om massaal producten uit te brengen.

Philips 901F

2. Auto’s, het liefst zelfrijdend

Waar CES vanouds een plek is waar wasmachines en televisies worden aangekondigd, zijn sinds een jaar of twee auto’s hot. Steeds meer autofabrikanten tonen er nieuwe technologieën. De Chevrolet Bolt, de relatief betaalbare elektrische auto die in Nederland op de markt komt als de Opel Ampera-e, debuteerde bijvoorbeeld vorig jaar op CES. En dit jaar zal er alleen maar meer aandacht zijn voor auto’s.

Sowieso hebben Toyota, Hyundai en Honda een officiële persconferentie gepland op CES. Maar de kans is groot dat ook andere bedrijven, zoals chipmakers, aankondigingen doen op het gebied van slimme/zelfrijdende auto’s.

En dan is er de aankondiging van Faraday Future. Dit Amerikaanse bedrijf zou de grote concurrent van Tesla moeten worden, maar het schijnt helemaal niet goed te gaan. Desondanks presenteert het dinsdag (in Nederland in de nacht van dinsdag op woensdag) zijn eerste auto die ook echt op de markt moet verschijnen.

Faraday Future

3. Draadloze audio

Het afgelopen jaar zagen we al veel draadloze koptelefoons verschijnen. Van noise-cancelling headphones voor mensen die veel reizen, tot de futuristische draadloze Airpods van Apple. Eén ding is zeker: op CES 2017 gaan we nog veel meer draadloze koptelefoons zien, mede dankzij Apple die vakkundig de koptelefoonaansluiting uit de iPhone heeft gesloopt.

Maar ook op het gebied van audio voor in huis is draadloos inmiddels de standaard. Ook dat is natuurlijk totaal geen nieuwe ontwikkeling, maar uit de aankondigingen van Samsung blijkt al dat er nog steeds genoeg te verbeteren valt.

4. Nog betere TV’s

UHD en HDR zijn de toverwoorden in tv-land. UHD, ook wel 4k genaamd, gaat over de beeldresolutie: die is vier zo groot als HD. Al een tijdje brengen fabrikanten UHD-tv’s uit, maar vooral nog hun duurdere modellen. Het afgelopen jaar kwam de content hiervoor steeds meer beschikbaar, mede dankzij de lancering van de Sony PlayStation 4 Neo en de Xbox One S.

HDR staat voor High Dynamic Range, waarbij de schermen een breder scala aan kleuren kunnen weergeven. Het zwart is bijvoorbeeld zwarter. Het ziet er prachtig uit en wordt steeds meer de standaard in nieuwe tv’s, mede door het gebruik van OLED-schermen. Maar ook hier geldt: veel content is nog niet beschikbaar in HDR.

Naast de beeldtechnologieën spelen fabrikant steeds meer met de vorm van hun schermen. Samsung heeft al diverse curved tv’s op de markt en we zullen dit jaar wel meer van dat te zien krijgen.

5. Meer van hetzelfde: fitnesstrackers, virtual reality en drones

Fitnesstrackers, virtual reality en drones blijven hot en er zullen dus een hoop nieuwe aankondigingen zijn op dat vlak tijdens de CES 2017 in Las Vegas. Reken echt niet op te veel spektakel. Verwacht geen revolutionaire nieuwe functies in fitnesstrackers of een nieuwe VR-bril van HTC of Oculus (hun brillen zijn immers nog geen jaar uit).

Qua drones zullen er vast wel leuke aankondigingen worden gedaan, maar zoals The Verge terecht opmerkt: alle fabrikanten zullen proberen marktleider DJI na te doen.