De [email protected] protect-verzekering van de Franse verzekeraar AXA is de eerste verzekering die bescherming wil bieden tegen de risico’s van het internet voor het ‘privéleven’. Met de ‘[email protected] protect’ kun je volgens AXA “surfen in alle veiligheid”, maar waar ben je dan eigenlijk tegen verzekerd? Of waar ben je met de speciale verzekering eigenlijk niet tegen verzekerd?
Door de snelle ontwikkeling van slimme producten begint de wereld om ons heen steeds meer met elkaar te communiceren. Deze Internet of Things-ontwikkeling wordt vaak uitgelegd met voorbeelden zoals onze koffie wordt straks automatisch wordt gezet wanneer ons bed detecteert dat we wakker zijn, de lampen en verwarming die automatisch uitgaan wanneer we de voordeur achter ons dichttrekken en de wasmachine die communiceert met het energienetwerk om voor een zo laag mogelijk tarief te wassen.
Al deze slimme apparaten genereren een enorme hoeveelheid aan data die voor bedrijven behoorlijk interessant is. Door algoritmes op deze ‘big data’ los te laten kunnen inzichten worden verkregen in bijvoorbeeld het gedrag van de consument, waardoor data ook wel het nieuwe goud wordt genoemd.
De kunstmatige intelligentie van Barbie
Door de combinatie van een wereld vol slimme producten en data die steeds waardevoller wordt, worden de gevaren rondom internetcriminaliteit ook steeds groter. Hacks en datalekken zijn inmiddels een vast onderdeel van het nieuws geworden.
Neem als voorbeeld de Hello Barbie, de barbiepop die antwoord geeft op de vragen die een kind aan haar stelt. De Hello Barbie is een voorbeeld van ‘connected speelgoed’ en uploadt alles wat er tegen haar gezegd wordt naar servers van de fabrikant. Daar wordt met behulp van spraakherkenning en kunstmatige intelligentie een antwoord bedacht dat de Barbie vervolgens terugzegt.