‘Via hack kun je niet toegestane software draaien op Nintendo Switch’

Nintendo Switch

Het blijkt mogelijk om de Nintendo Switch te hacken, zodat je er software op kunt draaien die Nintendo normaal niet toestaat. Denk bijvoorbeeld aan illegale kopieën van spelletjes. De hack zou mogelijk niet door Nintendo geblokkeerd kunnen worden met een software-update. Dat hebben de hackers fail0verflow en Kate Temkin bekendgemaakt (pdf).

De twee hackers vonden een lek in de Nvidia Tegra X1-chip die in de spelcomputer gebruikt wordt. Via de USB-herstelmodus van de chip kun je het lek misbruiken. Daardoor kan de softwarebeveiliging van de Switch worden omzeild.

Daarna is het mogelijk om andere codes in te laden op de Switch. Op die manier kun je andere software op het apparaat afspelen dan Nintendo voor ogen had. Naar alle waarschijnlijkheid kun je dan ook illegale kopieën van spelletjes afspelen.

Omdat het lek via de hardware van al verkochte Switch-console kan worden misbruikt, zou Nintendo niets tegen het lek kunnen doen.

Mogelijke schade

Overigens wordt er wel gewaarschuwd voor mogelijke schade die het lek kan veroorzaken. “Het is heel makkelijk om dit soort platforms op te blazen met slechte software. We hebben al een lcd-paneel beschadigd. Klop dus niet bij ons aan als iets fout gaat”, aldus fail0verflow.