Numrush

Via internet communiceren door hersenen te koppelen

Dit zou het meest complexe experiment zijn waarbij twee breinen met elkaar gekoppeld zouden zijn. Andrea Stocco en zijn team van de universiteit van Washington zijn er in geslaagd om twee breinen via het internet elkaar antwoorden te laten sturen op verschillende vragen. Twee personen konden zo samen een spel spelen waar ze samen moesten werken terwijl ze in verschillende kamers zaten en niet verbaal konden communiceren met elkaar.

In het experiment was één van de twee personen uitgerust met EEG-apparatuur zodat zijn breinactiviteit gemeten kon worden. Hij of zij kreeg vervolgens een vraag te zien op het scherm met de zijkant van het scherm twee LED-lichten die op een andere frequentie knipperden. Door te kijken naar één van de lichten kon het proefkonijn aangeven of het antwoord ‘ja’ of ‘nee’ moest zijn.

Aan de andere kant van het experiment ontving de proefpersoon de informatie via het internet. Het ja-/nee-antwoord werd vervolgens met een magnetisch veld bekend gemaakt aan de hersenen. Het magnetische veld zorgde voor een fosfeen, een lichtvlek die je wel eens ziet wanneer je je ogen dicht hebt. Als de proefpersoon een vlek zag, wist hij dat het antwoord ‘ja’ was.

In totaal hebben er vijf duo’s meegedaan aan het experiment. In 72 procent van de gevallen vulde de ontvanger het antwoord goed in. Volgens Stocco heeft dit onderzoek enorm veel potentie:

Evolution has spent a colossal amount of time to find ways for us and other animals to take information out of our brains and communicate it to other animals in the forms of behavior, speech and so on. But it requires a translation. We can only communicate part of whatever our brain processes. What we are doing is kind of reversing the process a step at a time by opening up this box and taking signals from the brain and with minimal translation, putting them back in another person’s brain.