Vice-president Pence doet een Clintontje: Hij gebruikte een gehackt privé-emailadres voor overheidszaken

De vice-president van de Verenigde Staten, Mike Pence, gebruikte zijn privé-emailadres voor overheidszaken. Dat meldt The Indianapolis Star, dat de e-mails in handen kreeg. Het account dat de vice-president hiervoor gebruikte, werd bovendien deze zomer al gehackt.

Pence gebruikte zijn privé-emailadres als gouverneur van Indiana. Volgens The Indianapolis Star besprak hij via zijn AOL-account onder meer zaken omtrent de staatsveiligheid. Persoonlijke e-mailaccounts zijn doorgaans minder goed beveiligd dan overheidsaccounts.

Clinton

Het is in Indiana niet illegaal om een privé-emailadres voor overheidszaken te gebruiken. Wel moeten alle e-mails na een ambtsperiode gearchiveerd worden. Pence had eerder zelf kritiek op het gebruik van een privé-emailaccount van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Die vergelijking gaat volgens een woordvoerder van de vice-president echter niet op, omdat Clinton het e-mailadres ook gebruikte voor staatsgeheimen, zegt hij tegen The Indianapolis Star. Beveiligingsexperts zeggen tegen de krant dat beide e-mailaccounts waarschijnlijk even kwetsbaar waren. Bovendien is van het account van Pence deze zomer al gebleken dat het daadwerkelijk gehackt was.

Het AOL-account dat Pence voor overheidszaken gebruikte, werd deze zomer gehackt. The Indianapolis Star schreef op 1 juni 2016 dat een oplichter het account gebruikte om geld te verdienen. Hij verstuurde een e-mail waarin hij schreef dat de familie Pence tijdens een vakantie was bestolen en geld nodig had voor het hotel en de terugreis.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Gage Skidmore en beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY-SA 3.0.