Video: hoe verloopt de verzending van een pakketje eigenlijk?


Er worden dagelijks duizenden, misschien zelfs wel miljoenen pakketjes verzonden en ontvangen via de post. Maar welk proces gaat er nu eigenlijk aan bezorging vooraf? Interaction designer Ruben van der Vleuten vroeg zich hetzelfde af en fabriceerde een speciaal pakketje om dat te achterhalen. Een verzending van A naar B!

Designer Van Der Vleuten wilde  graag beeldmateriaal verzamelen van de reis die een pakketje moet ondergaan en daarom besloot hij een pakket, uitgerust met camera, naar zichzelf te versturen. Alhoewel, één pakket?

De Nederlander had voor bovenstaande video uiteindelijk meerdere pakketjes nodig om het vereiste beeldmateriaal te verzamelen. Er kwam uiteindelijk zelfs een internationale verzending aan te pas!

Dit kon echter zonder echt hoge kosten, omdat Van Der Vleuten gebruik maakte van een Arduino-kit en bijbehorende materialen. Zo kost de gebruikte camera slechts $5 en kon hij de setup zelf relatief gemakkelijk programmeren.

Arduino

De designer fabriceerde uiteindelijk een pakket met daarin een Arduino moederbord, een camera en diverse motion sensoren. Van Der Vleuten programmeerde het apparaat om regelmatig “te slapen” tussen opnames om batterijduur te besparen, en slechts opnames van 3 seconden te maken wanneer het wel opnam. Daarnaast zorgde hij er voor dat het apparaatje continu opnam wanneer het in beweging was.

Inventief, helemaal DIY, machtig interessant en een tikkeltje over de grens van het toelaatbare (als de foto van het pakketje zo ziet, ben je verbaasd dat er geen bellen zijn gaan rinkelen). Al met al: een duim in de lucht van mij!

Arduino_pakketje