Video: zo ziet een halve seconde handelen op de beurs er uit

Op de beurs geldt dat elke seconde telt. Elke milliseconde zelfs, zo blijkt uit deze animatie van software-ontwikkelaar Nanex. We zien niet meer dan een halve seconde van dataverkeer tussen verschillende beursvloeren in de indrukwekkende video.

Wie de TED-talk van Kevin Slavin nog niet gezien heeft, doet er goed aan deze te bekijken om een beeld te krijgen hoe belangrijk algoritmes en tijd zijn in het huidige handelen op de beurs.

In bovenstaande animatie zien we dus een halve seconde handel op de verschillende (Amerikaanse) beursvloeren op 2 mei van dit jaar. De gekleurde vlakken visualiseren de verschillende locaties, terwijl de bewegingen animeren hoe de koers verandert naarmate er gehandeld wordt. Onder in het scherm zien we de tijd lopen, die vertraagd tot 1/1000e van een seconde, zodat we dus in millisecondes kunnen zien wat er allemaal gebeurt.

We zien hoe zogenaamde HFT’s, High Frequency Traders, duizenden acties uitvoeren per milliseconde en hoe deze door andere partijen moeten worden ontvangen en verwerkt. Een spel wat dus tot in de puntjes op elkaar afgestemd moet zijn, anders gebeuren er gekke dingen. Zoals we in Kevin Slavin’s presentatie zien, was dit bijvoorbeeld de oorzaak van de beruchte “Flash Crash Of 2:45” in 2010.

Meer uitleg over de video en de processen kun je hier lezen.