‘Videochat-apparaat Portal van Facebook dit jaar op de markt’

Facebook zou in de tweede helft van dit jaar zijn videochat-apparaat Portal uitbrengen. Dat stellen ingewijden tegenover Cheddar. Het apparaat zou tijdens de ontwikkelaarsconferentie F8 in mei aangekondigd worden. Het is de eerste eigen gadget van Facebook.

Portal zou vooral een nieuwe manier van videochatten moeten worden en geen slimme speaker. Maar in gebruik zou het apparaat wel sterk lijken op de Amazon Show. De Show bevat een speaker, een scherm en een microfoon. Deze kun je gebruiken voor het bekijken van video’s, videobellen en het beantwoorden van vragen en commando’s. Dit zou ook gelden voor de Portal.

Via Portal zou je ook diensten als Netflix en Spotify kunnen gebruiken. Die diensten kun je aansturen met je stem.

Gezichtsherkenning

Interessant is dat het apparaat je aan je gezicht kan herkennen. Daardoor wordt je Facebook-profiel er automatisch bijgezocht. Dit is niet geheel nieuw, want Facebook herkent je al jaren aan je gezicht in foto’s. Die functie is in Europa echter niet toegestaan vanwege privacyregels.

De Portal zou het eerste apparaat zijn dat uit het onderzoekslab Building 8 van Facebook komt. Het apparaat kost mogelijk 499 dollar. Facebook-directeur Mark Zuckerberg zou het echter niet interesseren of het apparaat winstgevend is.