Videovloer laat patiënten revalideren door spelletjes te spelen

Een nieuwe videovloer moet patiënten helpen om op een leukere manier opnieuw te leren lopen. Op die vloer kunnen patiënten namelijk spelletjes spelen. De vloer is gisteren geïnstalleerd in het DesignLab van de Universiteit Twente. In dat lab komen verschillende vakgebieden samen op te zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.

In de ledvloer bevinden zich sensoren, waarmee de patiënten dus verschillende spelletjes kunnen spelen. Daarnaast worden deze data ook doorgegeven aan de therapeut, zodat hij een inzicht krijgt in hoe de patiënt zich ontwikkelt. Voor de vloer zijn drie verschillende games ontwikkeld, waarmee nu onderzocht gaat worden welk effect ze hebben op het revalidatieproces van de patiënten.

“We hebben dit al verkend met revalidatiekliniek Hoogstraat uit Utrecht”, laat assistentprofessor Dennis Reidsma weten in een bericht van de Universiteit Twente. Volgens hem zorgde de ledvloer ervoor dat patiënten veel meer plezier beleven tijdens het revalideren. Zeker bij een proces als loopvalidatie is elke minuut die een patiënt extra beweegt, hoe klein ook, een grote stap in zijn persoonlijke vooruitgang.

De interactieve videovloer is ontwikkeld door LedGo. Dat bedrijf ontwikkelde eerder onder andere al videovloeren voor The Voice en het Eurovisiesongfestival. De vloer is nu permanent gevestigd bij de Universiteit Twente. Binnenkort hopen de onderzoekers hun eerste patiënten in het DesignLab te mogen ontvangen.