Inspectie: ‘Vorig jaar vier keer zoveel incidenten met recreatieve drones als in 2015’

In 2016 hebben meer dan vier keer zoveel incidenten voorgedaan met recreatieve drones als het jaar daarvoor. Dat meldt de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) deze week (pdf). Vorig jaar telde de inspectie 64 incidenten. Het jaar daarvoor waren dat er slechts 15. Ook dit jaar loopt de teller flink op: in de eerste vijf maanden van dit jaar zijn al 33 incidenten gemeld.

Het gaat om incidenten met drones die door hobbyisten werden bestuurd. Het aantal incidenten met drones die professioneel gebruikt worden, bleef stabiel. In 2015 waren dat er 28, vorig jaar 29. Het gaat in beide categorie├źn echter om geregistreerde incidenten. Meldingen die niet bij de ILT terechtkomen, zijn logischerwijs niet meegeteld.

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport vermoedt dat de stijgende populariteit van drones bijdraagt aan het aantal meldingen.

Proces-verbaal

De meeste meldingen van incidenten waren afkomstig van vliegtuigpiloten, bijvoorbeeld omdat een drone te dicht bij hun vliegtuig in de buurt kwam. Het vliegen in de buurt van luchthavens vormt een groot risico voor de veiligheid. Volgens de Inspectie voor Leefomgeving en Transport kwam het in twee gevallen bijna tot een botsing.

Sinds 2013 riskeren bestuurders van drones die zich niet aan de regels houden een proces-verbaal van de politie. In 2013 en 2014 heeft de politie 30 keer zo’n proces-verbaal opgemaakt. In 2015 werden 25 processen-verbaal opgemaakt en in 2016 in totaal 38 keer. De ILT verwacht dat het aantal processen-verbaal dit jaar verder stijgt.