‘Over vijf jaar wordt een derde van de operaties door robots gedaan’

Misschien is het je nu wat lastig voor te stellen, maar naar verwachting wordt een derde van alle operaties in Amerika over vijf jaar uitgevoerd door robots, terwijl de chirurgen achter de knoppen zitten. Dat is meer dan het dubbele van de huidige operaties, stelt Reuters.

De robots zijn geen modellen als de bekende Pepper, maar meer robotische systemen met mechanische armen die door de chirurgen bestuurd worden. Dominerend bedrijf Intuitive Surgical Inc. zegt dat haar da Vinci-machines zestien procent meer gebruikt werden in het tweede kwartaal dan een jaar eerder. De eerste vooruitgang is dus al te zien.

Maar hier zit ook een groot nadeel aan. Operaties die met robots gedaan worden, kosten namelijk meer tijd dan de traditionele procedures. Daardoor kan een arts minder operaties uitvoeren. Dr. Helmuth Billy, een early adopter van het da Vinci-systeem, is daardoor minder blij met de voorspelling. Hij zegt het systeem nog nauwelijks te gebruiken. “Ik doe ongeveer vijf operaties per dag. Als ik de da Vinci constant moet aansluiten en los moet koppelen, wordt dat hinderlijk.”

Verbeteringen in robots

Als deze voorspelling uit wil komen, moeten robots nog wel wat verbeteren, zeggen artsen. Willen robots dus een groot verschil maken, dan moeten ze het beter gaan doen dan mensen bij laparoscopische chirurgie, stelt Dr. Dmitry Oleynikov. Hij leidt een task force voor robots bij de Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons. Bij een laparoscopische chirurgie wordt er met een camera in de buik gekeken.

Daarnaast moeten robots techniek krijgen waarmee artsen het weefsel van het lichaam op afstand kunnen voelen, vertellen chirurgen. Dat wordt haptic sensing genoemd. Daarnaast willen ze een betere kwaliteit van de camera’s. Ook moeten nieuwe systemen zo laag geprijsd worden dat ziekenhuizen ze willen kopen.

Overigens nemen ontwikkelaars van de robots deze aanbevelingen serieus. Zo zegt Verb Surgical dat het ongeveer 250 miljoen dollar investeert in haar project om een sneller en eenvoudiger systeem te creëren. Daarnaast willen ze een apparaat maken dat er altijd is en altijd aanstaat. Daardoor kunnen chirurgen de robot gebruiken voor delen van een procedure wanneer deze nodig is, aldus Scot Huennekens, CEO van Verb Surgical.