Vijf jongeren aangehouden in verband met DDoS-aanval op Ziggo

Gisteren heeft de politie vijf jongeren aangehouden die verdacht worden van de DDoS-aanvallen op Ziggo in augustus. Door de aanval op Ziggo hadden miljoenen klanten van het bedrijf geen toegang tot internet gedurende twee dagen.

Dat heeft de politie vanochtend laten weten. Tijdens de arrestatie van de vijf jongeren, die tussen de 14 en 21 jaar zijn, zijn er diverse computers, harde schijven, USB-sticks, en mobiele telefoons in beslag genomen. De jongeren komen uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen en waren woonzaam bij hun ouders.

De jongeren lijken geen collectief motief te hebben voor de aanvallen, ze wilden enkel aantonen dat ze in staat waren om internetproviders plat te leggen. De hackers plaatste onder andere een anonieme video waarin de dreigden om Ziggo vaker aan te vallen.

Een DDoS-aanval is relatief makkelijk uit te voeren. In principe sturen één of meerdere computers zo veel mogelijk pakketjes naar een services waardoor deze overbelast raakt. De politie en het Openbaar Ministerie laten echter weten de DDoS-aanval serieus op te pakken. De maximale gevangenisstraf loopt op in jaren en ook kunnen de jongeren verantwoordelijk worden gesteld voor de schade die Ziggo als internetprovider op heeft gelopen.

De jongeren mogen de rest van het onderzoek in vrijheid afwachten: het Team High Tech Crime doet momenteel verder onderzoek naar de aanvallen en de jongeren.