Numrush

Vijf redenen waarom je niets van Android Marshmallow gaat merken

Android Marshmallow 6.0

Deze week verschijnt Android Marshmallow (6.0): het nieuwe besturingssysteem van Google. Het is gemakkelijk om uit te kijken naar nieuwe functies, zoals Google Now on Tap en ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Maar enthousiasme maakt plaats voor onverschilligheid als je erachter komt dat veel van de functies eigenlijk niet zo opvallend zijn als Google doet voorkomen. Vijf redenen waarom je niets van deze update gaat merken.

1. Je kunt Android Marshmallow niet gebruiken

Zoals gebruikelijk is komt de Android Marshmallow als eerste naar de Nexus-telefoons. De Nexus-apparaten zijn telefoons die mede door Google ontworpen zijn en een standaardversie bevatten van Android, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de telefoons van Samsung of Sony.

Op dit moment kun je Android Marshmallow installeren op de Nexus 5, 6 en 9. Later dit jaar komen daar de Nexus 5X en 6P bij, twee telefoons die recent onthuld zijn tijdens een evenement van Google waar ook twee nieuwe varianten van de Chromecast zijn aangekondigd.

Vorig jaar tijdens de uitrol van Android Lollipop (5.0) hebben gebruikers vaak maanden moeten wachten tot de nieuwe update beschikbaar was op hun toestel. In augustus maakte Google bekend dat 18,1 procent van alle Androidgebruikers over Lollipop beschikt.

Androidupdates zijn eenmaal slecht beschikbaar wat voornamelijk komt doordat iedere telefoonfabrikant hun aanpassingen door wil voeren in het besturingssysteem. Vorig jaar bracht Google op 12 november Android Lollipop uit; Nederlandse Sony Z3-eigenaren konden pas in april deze update installeren.

2. Visueel is er weinig veranderd

Waar Android Lollipop een erg visuele verandering was, is Marshmallow een meer bescheiden update. Googles ‘Material Design‘ heeft een hele nieuwe designtaal naar de smartphones gebracht waar veel ontwerpers en gebruikers dol op zijn. Marshmallow brengt een paar kleine visuele verbeteringen, zoals een nieuwe ‘app drawer’ waar je nu verticaal scrolt en apps makkelijk op alfabetische volgorde kunt doorspitten.

3. Nieuw is niet echt nieuw

Het nieuwe besturingssysteem gaat voor het eerst ondersteuning bieden voor vingerafdrukscanners, zodat je met die functie niet alleen je telefoon kunt ontgrendelen maar ook bijvoorbeeld aankopen kunt doen in verschillende apps. Op de nieuwe Nexus-modellen van Google zit de vingerafdrukscanner ook ingebouwd.

Maar een vingerafdrukscanner is natuurlijk niet nieuw: in de iPhone 5S uit 2013 zat er al een vingerafdrukscanner verwerkt in de thuisknop en Samsung had een vergelijkbare oplossing in de Galaxy S5 die verscheen in 2014.

Door de softwarematige ondersteuning in Marshmallow kan er strak veel meer met een vingerafdruk, maar door een gebrek aan telefoons met een vingerafdrukscanner en apps die de functie onderstenen gaat deze toevoeging niet voor iedereen merkbare verandering opleveren.

Ondersteuning voor USB Type-C-aansluiting is ook een goed voorbeeld van vernieuwing die men niet echt gaat merken. Met deze nieuwe kabel en aansluiting is snel opladen mogelijk. De nieuwe Nexus-telefoons hebben een USB Type-C-poort, zodat je nooit meer de oplaadkabel verkeerd om in kunt pluggen. Handig, maar waarschijnlijk heeft jouw mobiel een normale aansluiting en zul je dus niets van deze verbetering merken.

4. Onzichtbare functies

Veel nieuwe functies in Android Marshmallow zijn onzichtbaar, maar daardoor niet onbelangrijk. Eén van de belangrijkste toevoegingen in de update is een functie genaamd ‘Doze’. Hiermee probeert Google de batterijduur van Android-smartphones te verbeteren door het toestel in een slaapstand te zetten wanneer hij niet gebruikt wordt. Hierdoor reageert de telefoon een paar seconden trager als je hem voor het eerst na lange tijd gebruikt, maar gaat de accu wel een stuk langer mee.

Naast dat je batterij verbeterd wordt is de knippen/plakken-optie op de schop genomen. Het menu verschijnt nu boven het woord dat je selecteert en lijkt daarmee veel meer op het knippen/plakken-menu van iOS.

5. Wachten op ontwikkelaars

Het nut van veel functies uit Android Marshmallow is afhankelijk van wat ontwikkelaars ermee gaan doen. Het ontgrendelen van de telefoon met je vingerafdruk is handig, maar het wordt pas echt nuttig als je er online betalingen mee kunt doen of wachtwoorden met een vingerafdruk kunt vervangen.

Dit soort functies moeten in diverse apps geïmplementeerd worden door ontwikkelaars, maar vaak lopen de apps op Android achter qua functionaliteit als je ze vergelijkt met apps voor Apple-apparaten. Dit komt voornamelijk doordat de App Store een stuk aantrekkelijker is voor ontwikkelaars, iOS-gebruikers betalen eenmaal een stuk vaker voor apps.

But wait, there’s more

Al deze redenen zouden je er overigens niet van moeten weerhouden om toch up te daten als Android Marshmallow beschikbaar is voor jouw toestel. In de nieuwe update zitten toch een paar functies verstopt die je smartphone een stuk beter maken.

Google Now on Tap

Google Now is je persoonlijke assistent op Android-telefoons en in Marshmallow is deze functie nog beter. Now on Tap is een toevoeging die je door de thuisknop ingedrukt te houden kunt gebruiken. Google Now on Tap scant je scherm en presenteert kaarten met relevante informatie. Zo laat de functie direct de bioscooptijden zien van een film, als iemand je via een berichtje daarvoor uitnodigt. De informatie wordt in kaartvorm gepresenteerd zodat je nooit de app hoeft te verlaten.

De Amerikaanse zoekgigant focust zich al langere tijd op het simpel presenteren van relevante informatie op relevante momenten. Dit is bij verre de meest unieke functie van Android-apparaten den degene met de meeste potentie. Helaas gaat het nog even duren voordat deze functie beschikbaar is voor Nederlandse gebruikers.

Permissies

Android-apps gaan eindelijk toestemming vragen als ze gebruik willen maken van bepaalde functies van de telefoon. Voorheen was het zo dat je tijdens de installatie van een app er een lijst gepresenteerd werd met alles waar de app gebruik van wilde maken.

In Android Marshmallow vraagt de app de gebruiker toestemming per onderdeel en kan de gebruiker bepaalde toegang weigeren zonder de app in zijn geheel onbruikbaar te maken. Zo kun je voorkomen dat Facebook toegang heeft tot je foto’s, maar de app wel je locatie kan gebruiken.

Android Marshmallow (6.0) is later deze week te downloaden voor de Nexus 5, 5X, 6, 6P en 9.