Numrush

Vijfdimensionaal glas kan data miljarden jaren bewaren

5D glas

Je denkt misschien dat de foto’s op je harde schijf veilig opgeslagen zijn, maar op de lange termijn heb je hier weinig aan. Zo’n beetje ieder modern opslagmedium is op termijn onbruikbaar, simpelweg omdat ze beperkt gebruikt kunnen worden en in verval raken. Dat maakt een nieuwe ontdekking van de University of Southampton zo interessant.

Onderzoekers van het optische onderzoekscentrum hebben namelijk een opslagmedium uitgevonden dat maar liefst 13,8 miljard jaar je data opslaan zonder kwaliteitsverlies. De wetenschappers noemen het vijfdimensionaal glas.

Eén disc hiervan kan 360 terabyte aan informatie opslaan en is bestand tegen temperaturen tot duizend graden Celsius. Met behulp van superkleine nanostippen wordt de data op het glas geprint. De positie van deze stippen in de drie dimensies bepaalt waar ze voor staan. Daarnaast bepaalt de zijde van het glas en de oriëntatie van de stip ook de data, waardoor de wetenschappers spreken over vijf dimensies.

De opslagdiscs werden in 2013 al gedemonstreerd door de wetenschappers, maar toen konden ze slechts 300 kilobyte aan data opslaan. In de afgelopen drie jaar zijn er grote stappen gezet, waardoor de hoeveelheid opslag gigantisch is toegenomen. De techniek is in feite geperfectioneerd.

Het is nu nog de vraag wanneer deze discs ook worden gebruikt. De wetenschappers hebben de technologie getoond, maar er zijn uiteraard nog geen techbedrijven die ze hebben geïntegreerd. En dat kan wellicht nog wel even duren.