Vimeo neemt VHX over zodat videomakers hun eigen betaalde kanalen kunnen creëren

Vimeo

Vimeo staat bekend als het kleine, artistieke broertje van YouTube. De videodienst is reclamevrij en wordt veel gebruikt voor het publiceren van hoogstaande videoproducties. Het bedrijf zet vandaag een interessante stap doordat de startup VHX heeft overgenomen: een bedrijf dat iedereen de mogelijkheid biedt om tegen lage kosten een eigen (betaalde) streamingdienst te beginnen.

De combinatie van Vimeo en VHX is natuurlijk interessant. Hierdoor wordt het voor videomakers mogelijk om zonder veel werk of zonder dat het heel veel hoeft te kosten een betaald kanaal te starten. De technologie van VHX kan onder meer zorgen voor de betaling en uitgebreide statistieken, maar biedt ook de mogelijkheid om makkelijk en snel een eigen app te bouwen, ook voor bijvoorbeeld de Apple TV.

De vraag is natuurlijk welke functies Vimeo precies overneemt van VHX en welke niet. VHX verzorgt op dit moment namelijk ook de technologie van het streamen zelf en levert een webplayer, maar dit doet Vimeo natuurlijk zelf ook. Op dit moment heeft Vimeo zelfs de mogelijkheid om mensen een betaald abonnement op een kanaal te laten nemen, maar volgens Vimeo CEO Kerry Trainor is de techniek van VHX ‘robuuster’. Vandaar de overname

Trainor zegt tegen The Verge:

Online video breidt zich uit van enkele mainstream abonneediensten naar een opbloeiende wereld van niche streamingkanalen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met hoe televisie zich heeft ontwikkeld. Terwijl de videowereld zich verder ontbundelt, biedt Vimeo de ideale thuisbasis aan voor de volgende generatie premium videokanalen voor een gepassioneerd internationaal publiek.