Vinclu laat je daten met je digitale assistent

Je kent ze wel: van die films waarin een stel jongens een robot of een hologram maken en er vervolgens een relatie mee starten. Tegenwoordig komen we aardig dicht in de buurt: er wordt hard gewerkt aan robots en we hebben al diverse toepassingen voor kunstmatige intelligentie. Maar de meeste willen niet met je uit. Behalve de hologram van Vinclu, want die is daar juist voor ontworpen.

Minori Takechi, de oprichter van Vinclu, ontwikkelde Hikari Azuma, een avatar met een minirokje aan. Ze kan een simpel gesprek voeren en je ’s ochtends wakker maken door de lampen aan te doen, schrijft Bloomberg. Ook stuurt ze je berichtjes als je op je werk bent en groet ze je als je weer thuiskomt. Net als een vriendinnetje dus. Al betwijfel ik of een menselijke vriendin 2.700 dollar kost, wat Hikari wel doet.

Takechi pakt het met Hikari duidelijk anders aan dan andere bedrijven. Amazon en Google werken hard aan assistenten die je helpen met het besturen van je huis. Maar volgens Takechi is dat de verkeerde aanpak. Hij denkt juist dat mensen een emotionele relatie met de assistent willen vormen. Zijn visie? Dat je je dagelijkse leven deelt met je favoriete karakter.

Weinig intelligentie

Hikari zit in een cilinder ter grootte van een koffiezetapparaat, genaamd Gatebox. Ze is een soort hologram die geprojecteerd wordt op een scherm. Nu is er alleen nog Hikari, maar later moet je kunnen kiezen uit diverse avatars, waaronder karakters uit tekenfilms.

Maar echt slim is de hologram nog niet. Er zijn een aantal vooraf ingestelde interacties waar gebruik van kan worden gemaakt. Dankzij een recente investering moet dat echter gaan veranderen. Takechi wil namelijk aan de slag met kunstmatige intelligentie en veel meer diensten aan gaan bieden. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen van nieuws en het bestellen van een taxi.

Mocht je interesse hebben in Hikari, dan heb ik slecht nieuws. De hologram is namelijk alleen in Japan te krijgen, al verrast mij dat weinig, gezien hun reputatie.