Vinod Khosla: technologie zal 80% van artsen vervangen

Bekend investeerder en mede-oprichter van Sun Microsystems Vinod Khosla heeft voor behoorlijk wat opschudding gezorgd met zijn uitspraken tijdens de Health Innovation Summit in San Francisco. Volgens de ondernemer verlagen sommige artsen zich in de hedendaagse zorg tot “voodoo-achtige praktijken” en zou technologie er voor zorgen dat 80% van de huidige artsen overbodig worden.

Volgens Khosla is het tamelijk evident: machines – aangedreven door grote datasets en veel rekenkracht – zijn uiteindelijk niet alleen goedkoper, accurater en objectiever maar ook nog eens beter dan de gemiddelde dokter.  De Amerikaan is über kritisch op het huidige niveau van gezondheidszorg.”Health care is like witchcraft and just based on tradition“, aldus Khosla, die op het podium van het event de aanwezige ondernemers opriep om met nieuwe innovaties te komen zodat de doktoren van nu op kunnen houden met het werken als “voodoo dokters”.

Zo’n 80% van alle artsen zou volgens Khosla dus kunnen worden vervangen door slimme, betrouwbare techniek. Maar belangrijker nog is het volgens hem dat gezondheidszorg meer data gedreven wordt en het faciliteren van gezonder leven behelst, in plaats van het bestrijden van ziektebeelden zoals nu het geval is: “Health care must be more data driven and about wellness, not sick care.

Als we de verslagen en tweets mogen geloven, bleef de zaal verdoofd achter na het betoog van Khosla. Pas later komt de discussie echt op gang, als aanwezige arts Davis Liu zijn bevindingen blogt en men de comments en Twitter gretig gebruikt om een mening te ventileren.

Hoewel ik het met Khosla’s statement over de rol van gezondheidszorg en data daarbinnen volledig eens ben, komt uit de verslagen naar voren dat vooral een ander punt van Khosla is blijven kleven bij zijn toehoorders. Volgens hen is het zo dat de Amerikaan denkt dat revolutie alleen gedragen kan worden door externe krachten en niet door reeds ingevoerde specialisten. Vooral dat is een terugkerend punt van kritiek en naar mijn mening logisch – mits zo uitgesproken. Op voorhand een synergie uitsluiten lijkt me namelijk altijd de verkeerde invalshoek.

Ik vermoed dat Vinod Khosla met dat punt echter alleen een prikkel wilde geven, een wake-up call. Want budget is immer een probleem in de zorg en dus zijn investeerders meer dan welkom. Venture Beat analyseerde het naar mijn mening correct: “For investors to put money to work, they need entrepreneurs to back. And Khosla’s point is all about those entrepreneurs, the real agents of change. In an analogy used to explain how outsiders are often more disruptive, Kholsa cited Jack Dorsey, founder of Square, who came from outside of the financial industry to help disrupt mobile payments.

Wat opvallender is, is dat geen enkele arts – offline en online – de data driven argumenten van Khosla kan of wil weerleggen. Wordt ongetwijfeld de komende dagen nog vervolgd…

Wat denken jullie? Gaat Khosla volledig uit de bocht of heeft hij een punt?