Virtual reality-startup Ndreams haalt 3 miljoen dollar op en belooft volgend jaar VR-games

Onwikkelstudio Ndreams heeft 3 miljoen dollar opgehaald bij investeerders met als doel om meer originele games te ontwikkelen voor VR-brillen. Begin dit jaar haalde de studio een gelijk bedrag op bij investeerders en heeft sindsdien twee spellen uitgebracht: Gunner en Perfect Beach voor de Samsung Gear VR.

Op dit moment is de enige VR-bril waar voor al content voor wordt uitgebracht de Samsung Gear VR, een bril die te gebruiken is met diverse Samsung Galaxy-smartphones en die al op de markt is. De bril functioneert dus als een soort van houder voor je smartphone. In 2016 komen toegewijde brillen uit als de Oculus Rift van Facebook, PlayStation VR van Sony en de HTC Vive. Deze brillen zullen van hogere kwaliteit zijn en niet gebruikmaken van een smartphone voor de rekenkracht en weergaven van content.

Ndreams

Screenshot van The Assembly

Experts verwachten dat de industrie goed gaat zijn voor ongeveer 30 miljard dollar in 2020, en voornamelijk gedreven gaat worden door games. Uit onderzoek van VBProfiles blijkt dat ongeveer 234 VR-bedrijven samen 3,8 miljard dollar hebben opgehaald.

Ndreams is een studio in de Britse stad Farnborough en is momenteel bezig met ontwikkeling van diverse VR-games. Mercia Technologies, een investeringsmaatschappij met een focus op technologie, heeft de investering in de ontwikkelstudio gedaan. Patrick O’Luanaigh, één van de bazen van Ndreams, zegt blij te zijn met de investering:

Ik ben blij met onze sterker wordende relatie met Mercia Technologies. Deze extra investering stelt ons in staat om onze capaciteiten als een uitgever verder uit te breiden in 2016, het grote ‘jaar één’ voor VR. Met nieuwe werknemers, hebben we de vaardigheden binnen de studio verbeterd, de kennis uitgebreid en ervoor gezorgd dat de kwaliteit van onze toekomstige producten beter wordt.

Ndreams is ooit begonnen als ontwikkelstudio voor PlayStation Home, een soort van portaal voor PlayStation 3-gebruikers waarin ze met andere spelers sociaal om konden gaan. Het project is vrij snel geflopt en gestopt door Sony, maar de virtuele producten van Ndreams in de Home-omgeving waren populair, ze verkochten 1,8 miljoen virtuele items en hadden 18 miljoen (virtuele) bezoekers in hun free-to-play omgeving.

Op dit moment werkt het bedrijf aan The Assembly, een spel dat zich richt op het avontuur van twee personages waar de speler morele keuzes moet maken. Het spel verschijnt op meerdere VR-brillen.