Virtual reality-versie van The Martian is een grote stap voorwaarts voor VR

We zullen nog heel even moeten wachten op de eerste bioscoopfilm die in VR in premiere gaat, maar filmstudio 20th Century Fox geeft ons vandaag al wel vast een voorproefje van hoe dat er dan precies uit zal gaan zien. Tijdens CES 2016 kun je namelijk een verkorte virtual reality-versie van blockbuster The Martian bekijken met behulp van een daarvoor geschikte VR-bril.

In de 20 minuten durende VR-film sta je zelf in de schoenen van astronaut Mark Watney (een rol van Matt Damon) waarbij je over de planeet Mars kunt vliegen voor een zogenaamde onderhoudsmissie. Ook bestuur je een Mars-rover en wordt het gevoel van gewichtloosheid min of meer nagemaakt. Net als de originele film werd de VR-experience van The Martian geregisseerd door Robert Stromberg en geproduceerd door Ridley Scott.

INTRO-2_20thCenturyFox_TheMartian

Helaas is The Martian VR vooralsnog alleen voor bezoekers van de CES te bekijken: Voor de experience heb je namelijk een ‘tethered’ VR-bril nodig, een categorie waar alleen de Oculus, Playstation VR en HTC Vive onder vallen. En precies deze drie brillen komen pas later dit jaar officieel op de markt. Bezitters van een Samsung Gear VR of Cardboard VR-bril, VR-devices die al wel te koop zijn, kunnen de film jammer genoeg niet bekijken.

Alhoewel we dus nog even moeten wachten om zelf te zien hoe de planeet Mars er precies uit ziet in de virtuele realiteit, is deze filmrelease opnieuw een belangrijke stap voorwaarts in de adoptie van VR-technologie. Ik acht de kans dan ook aanwezig dat de eerste feature film premiere in VR zich mogelijk al dit jaar zal aandienen.