Supercomputer Watson zegt wanneer je moet sporten, eten en slapen

Watson Under Armour

Wat als computers niet naar ons luisteren, maar wij naar computers? Daar gaan we waarschijnlijk al snel achterkomen, want IBM heeft hier nu alvast een stukje software voor ontworpen. Watson is een supercomputer met kunstmatige intelligentie waar IBM al jaren aan werkt, die dankzij een samenwerking met Under Armour toegang krijgt tot gezondheidsdata. Op basis hiervan zal het programma vertellen wanneer je moet slapen, eten en sporten om gezond te leven.

Watson analyseert namelijk de gezondheidsdata en voedselinformatie van zijn gebruikers, om op basis hiervan een optimaal dagschema te creëren. Door dit schema te volgen eet je gezonder, ga je op jouw ideale tijdstip naar bed en sport je genoeg om fit te blijven.

Verwacht in Watson geen autoritair stemmetje dat je harde commando’s geeft: de assistent gaat slinkser te werk. The Verge geeft een voorbeeld: heb je ’s nachts maar 5 uur geslapen? Dan zal de app vertellen hoeveel gebruikers zich in jouw leeftijdsgroep bevinden. En hoeveel van deze gebruikers weinig slapen en tegelijkertijd overgewicht hebben.

IBM zet met zijn assistent de volgende stap: wat als we alle data van onze gezondheidstrackers pakken en een computer laten bepalen hoe we gezond kunnen leven? Het resultaat hiervan is uiteraard afhankelijk van hoeveel je bijhoudt. Geef je nergens door wat je eet, dan kan Watson moeilijk voedseladvies geven.

Daarnaast zullen we nog even moeten wachten: Watson is getoond, maar nog niet beschikbaar. Wanneer de app uitkomt is nog niet bekend.