Virusscanner AVG wil je internetgeschiedenis verkopen

Als je ook maar een beetje geeft om je privacy, dan doe je er goed aan de virusscanner van AVG vandaag nog te verwijderen. Het bedrijf vraagt in zijn nieuwe algemene voorwaarden namelijk toestemming om jouw gegevens te verkopen aan adverteerders.

Het Tsjechische AVG is behoorlijk populair, omdat de basisversie van de virusscanner gratis te gebruiken is. Ook bij AVG zal de kachel echter moeten blijven branden en nu is duidelijk hoe het bedrijf dat wil doen. Uit de nieuwe voorwaarden, die ingaan in oktober, vraagt het bedrijf namelijk expliciet toestemming om allerlei persoonlijke informatie te verzamelen en te verkopen. Denk daarbij aan je internetgeschiedenis, zoekopdrachten en locatiegegevens. In de vorige versie van de voorwaarden werd alleen aangegeven dat er informatie over potentiële beveiligingsrisico’s verzameld werd.

Het gaat om de volgende passage in de nieuwe voorwaarden:
“We collect non-personal data to make money from our free offerings so we can keep them free, including: Advertising ID associated with your devices Browsing and search history, including meta data; Internet service provider or mobile network you use to connect to our products; and Information regarding other applications you may have on your device and how they are used. If we become aware that part of your browsing history might identify you, we will treat that portion of your history as personal data, and will anonymize this information. We may also aggregate and/or anonymize personal data we collect about you.”

Privacy-expert Alexander Hanff laat zich tegenover Wired bezorgd uit over de koerswijziging van AVG. “Virusscanners scannen alles wat er op onze computers gebeurt. Het is dus onacceptabel dat een dergelijk bedrijf misbruik maakt van zijn positie en uitgebreide profielen opbouwt van zijn gebruikers. Het plaatst AVG wat mij betreft direct onder de noemer spyware.”

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf dat gratis software levert op deze manier probeert geld te verdienen. Het is dan ook raadzaam om op z’n minst even te Googelen als je gratis software wilt installeren, zodat je niet pas achteraf voor verrassingen komt te staan.