In welke landen wordt het meest gefietst en hardgelopen?

Eerder dit jaar visualiseerde data-analist Nathan Yau’s werelds meest populaire renroutes op een kaart. Hij had daarvoor een beperkte dataset uit de app Runkeeper tot zijn beschikking. De informatie die bewaard wordt in Strava biedt echter een veel gedetailleerder overzicht van workouts van mensen over de hele wereld en is vanaf nu te bestuderen op Strava’s Global Heatmap.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoeveel mensen in jouw omgeving Strava gebruiken, waar anderen precies fietsen of rennen en wat populaire hotspots zijn van sporters, dan biedt Strava’s Heatmap de uitkomst. Op deze kaart wordt de gehele Strava-dataset gevisualiseerd zodat je kunt zien waar fietsers het liefst fietsen en hardlopers het liefst rennen. In totaal bevat de dataset maar liefst 77.688.848 fietsritjes en 19.660.163 hardlooprondjes.

Je kunt de kaart heen en weer bewegen om te kijken hoeveel activiteit er is in andere delen van de wereld of inzoomen om een meer gedetailleerd beeld te krijgen. De kaart biedt zo een fascinerende overzicht van het fiets- en rengedrag van mensen over de hele wereld. Nederland is één van de landen waar de dichtheid van fietsers het allergrootst is. Hier valt voornamelijk op dat fietstochten langs het water en hardlooprondjes door het park populair zijn.