Hoewel ik nog steeds het meest vertrouw op een blik uit het raam, zijn weer apps voor smartphones razend populair. Het verschil kan echter niet gemaakt worden op de data, dus zal er elders een voorsprong moeten worden genomen. Zoals in de visualisatie van het weer. Twee recente voorbeelden laten zien hoe je altijd mooi weer kunt spelen op het scherm.
Het is een beetje een vreemde gewaarwording, maar het lijkt er op dat een goede weer app nooit alleen komt. In augustus vorig jaar wisten we namelijk al te melden dat visuele krachtpatsers Solar en Partly Cloudy kort achter elkaar gelanceerd werden.
Wat die apps goed duidelijk maakte is dat (visuele) overdaad wel degelijk kan schaden. Het strak vormgegeven en beperkt gevulde Solar gaf een betere ervaring dan het schitterend vormgegeven (en deels onbegrijpbare) Partly Cloudy.
Wie kijkt naar de voorbeelden die de afgelopen weken in de spotlight stonden, kan enige gelijkenis niet ontzeggen. In iedergeval niet voor het Scandinavische Haze. Net als Solar maakt Haze gebruik van kleurtinten om de temperatuur te visualiseren, maar toont het daarnaast nog een aantal andere gegevens in omringende bolletjes. Waar Solar echter, naar mijn mening, de fout inging – de visualisatie van de aankomende dagen – toont Haze deze keurig in één scherm.
Overdaad aan informatie kunnen we niet stellen bij de (iets meer fun) app Instaweather. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, is de app vooral een samensmelting van de foto applicatie Instagram met weer informatie. Je kunt kiezen uit een aantal voorgedefinieerde lay-outs en maakt vervolgens een foto bij het weer, die je uiteraard mag delen via social networks.
In mijn Twitter- en Facebook-timeline is er momenteel vooral veel aandacht voor Instaweather, waarbij ik me intussen afvraag uit hoeveel verschillende hoeken ik hetzelfde weerbericht voor Amsterdam mag begroeten.
Als je de verschillende reviews van beide apps terugleest is de algehele tendens: “toch niet weer een weer app?!”, maar persoonlijk maakt dat me niet zo heel veel uit. Als we een ding kunnen concluderen, is het wel dat de weerdata zich uitstekend leent voor data visualisatie.
On to the next one dus, want ik ben ook van deze twee nog niet overtuigd!