Visum voor de Verenigde Staten aanvragen? Vanaf nu je sociale media doorgeven

Bezoekers van de de Verenigde Staten die een visum aanvragen, wordt vanaf nu gevraagd om gebruikersnamen van sociale media door te geven. De regering-Trump heeft die maatregel voor visumaanvragen wereldwijd ingevoerd, meldt Reuters. Het gaat om accounts van bijvoorbeeld Instagram, Facebook en YouTube, evenals e-mailadressen en telefoonnummers, die je in de laatste vijf jaar hebt gebruikt.

Een voorbeeld van het formulier, afkomstig van de Amerikaanse ambassade in Turkije, is te zien via deze link. Een ambtenaar zegt tegen Reuters dat zij deze informatie vragen om iemands identiteit te controleren of als extra veiligheidscontrole. Het doorgeven van je accounts is niet verplicht, maar niets invullen kan ‘de visumaanvraag vertragen of afwijzen’, aldus het formulier.

Naast gegevens van sociale media worden mensen ook gevraagd om werkgevers van de laatste vijftien jaar door te geven. Daarnaast willen de Verenigde Staten graag alle adressen hebben waar je in die periode hebt gewoond. Bovendien vraagt het formulier welke landen je in de laatste vijftien jaar nog meer bezocht hebt, inclusief de reden van het bezoek.

ESTA-formulier

Vanaf december 2016 worden reizigers uit ESTA-landen ook al gevraagd om gebruikersnamen op sociale media. Via het ESTA-programma kunnen bezoekers maximaal drie maanden naar de Verenigde Staten reizen zonder daarvoor een visum aan te vragen. Aan dit programma doen 38 landen mee, waaronder Nederland en België.