Eredivisieclubs Vitesse en Excelsior ook op zoek naar eSporter

Vitesse en Excelsior zijn ook op zoek naar een eSporter. Beide clubs gaan een toernooi houden waarin ze op zoek gaan naar een FIFA-speler die de club kan vertegenwoordigen. Enthousiaste fans van Excelsior mogen zich op 10 januari in Stadion Woudestein van hun beste kant laten zien. Ook Vitesse wil het toernooi in januari houden. De club uit Arnhem verwacht deze week meer informatie naar buiten te brengen.

Bij Excelsior kunnen zich van tevoren maximaal 128 deelnemers inschrijven. Zij worden ingedeeld in een poule van 32 spelers. Na de poulefase volgt de knock-outfase. Uiteindelijk volgt daar een winnaar uit, maar die persoon gaat niet per se de club vertegenwoordigen. “Het is ook belangrijk dat de eSporter zichzelf goed kan presenteren”, zegt Tom Aerts van Dutch Game Masters, dat beide toernooien organiseert. “Daarom worden spelers gedurende de dag al gescout. Zo heeft iemand die net een keer verliest misschien toch nog kans om voor de club uit te komen.”

De eSporter die een club gaat vertegenwoordigen wordt namelijk ook een rolmodel. “We willen hem of haar graag gebruiken om te laten zien dat gamen op een bepaalde manier zeker goed voor je is, maar wel met mate”, zegt Steven Barents van Excelsior. “Het moet dus wel iemand zijn die aan de jeugd duidelijk kan maken dat er nog een leven naast FIFA spelen is. Je kan het goed doen en er veel mee bezig zijn, net als profvoetballers, maar je moet je gezondheid en opleiding niet verwaarlozen.”

Eredivisie

Ajax en PSV waren de eerste professionele voetbalclubs die in Nederland een eSporter aan zich wilden binden. Later toonde ook AZ interesse en vorige week maakte FC Utrecht bekend ook op zoek te zijn naar een FIFA-speler. De Eredivisie zelf heeft ook interesse in eSports. De organisatie is daarvoor in overleg met EA Sports, maar er staat nog niets vast. Aerts: “Ik weet het niet zeker, maar dat de clubs nu zo allemaal snel aan de slag gaan met eSports duidt er in mijn ogen wel op dat de Eredivisie binnenkort met nieuws naar buiten komt.”

Ook Barents van Excelsior denkt dat de Eredivisie en KNVB op het gebied van eSports een grotere rol gaan spelen. Hij verwacht dat de clubs die nu een eSporter hebben aangenomen het wel zien zitten om onderling tegen elkaar te spelen. “Dat kan door de Eredivisie georganiseerd worden, maar de clubs kunnen ook zelf een interne competitie opzetten. Stel dat dat gebeurt, dan is het niet gek dat de Eredivisie dit vervolgens overneemt.”