Vivi: een simpele wearable voor artsen waarmee levens gered worden

vivi

Ontwerpfirma Method bewijst met de Vivi dat wearables niet complex hoeven te zijn om nuttig te zijn. Met de Vivi kunnen artsen makkelijk vitale data zien van patiënten, zonder omkijken.

Volgens de makers van de Vivi is het duidelijk dat Google het apparaat te breed heeft gemaakt: terwijl Glass voor iedereen een bepaalde functie zou moeten hebben is de Vivi voor een speciaal doel ontworpen. Ontwerpbedrijf Method had al snel door dat ze niet zeer specifieke functionaliteit in een algemeen producten konden implementeren en hebben daarom de Vivi vanuit niets ontworpen.

De Vivi laat enkel de meest belangrijke informatie van een patiënt zien zoals de hartslag, ademhaling, temperatuur en bloedruk. De informatie wordt op een 8-bit scherm getoond en kan geprogrammeerd worden met behulp van een smartphone-app. De Vivi maakt verbinding via bluetooth met de medische apparatuur zodat er geen vertraging tussen het scherm en de sensoren zit.

De makers denken overigs wel dat de Vivi ook gebruikt kan worden voor andere doeleindes:

Mogelijk zijn sporten de eerste plek waar dit product succesvol kan zijn. Als je kijk naar wielrenners, zij moeten vaak naar beneden kijken om hun Tom Tom of Garmin te bekijken. Hardlopers kijken ook vaak naar hun smartwatch om te zien of ze hun doel gaan halen.

Volgens Method gaat het product aanzienlijk minder prijzig worden dan vergelijkbare producten. Echter is het nog te vroeg om te zeggen wanneer het product verschijnt.