Vivo eerder dan Apple met vingerafdrukscanner in beeldscherm

Als we de geruchten moeten geloven dan krijgt de iPhone 8 een vingerafdrukscanner in het beeldscherm. Daarmee zou het toestel de eerste zijn met deze technologie. Tenminste, dat dachten we. Volgens Engadget is Vivo namelijk eerder, al ligt het toestel met de techniek niet op de markt.

Tijdens MWC in Shanghai kondigde Qualcomm aan dat zijn nieuwste vingerafdruksensor in een OLED-scherm geplaatst kan worden. Daarnaast zou de sensor prima werken als het apparaat onder water gehouden werd. En de eerste die de sensor mocht gebruiken is Vivo. Richard Lai van Engadget mocht er mee spelen tijdens een demo.

Het prototype is gebaseerd op de Xplay6, die wel in de schappen ligt. Tijdens de demo moest Lai eerst zijn vingerafdruk registreren door zijn vinger op een gemarkeerd gebied op het scherm te leggen. Daarna kon hij de telefoon ontgrendelen door zijn vinger op dezelfde plek te leggen. En dat werkte. Probeerde hij het met zijn andere vingers, die niet geregistreerd waren, dan werkte het systeem niet.

Wel zegt Lai dat de sensor trager werkt. Het duurde ongeveer een seconde voor je op het thuisscherm komt nadat je je vinger hebt laten scannen. Daarnaast is het gebied dat de vingerafdruk moet herkennen vrij klein. In theorie kan de techniek echter over het gehele scherm gebruikt worden, maar dat zou veel duurder zijn. Vivo gaat mogelijk de techniek in de gehele onderste helft van het scherm plaatsen.

Nog niet in je telefoon

Helaas weten we niet wanneer de vingerafdrukscanner in een smartphone van Vivo verwerkt wordt die we wel kunnen kopen. Volgens Qualcomm wordt het echter in twee waves uitgerold. Allereerst komt er een sensor voor glas en metaal die gebruikt kan worden in apparaten met een Snapdragon 660 en 630. Die techniek wordt deze maand naar de fabrikanten uitgerold.

De sensor voor een echte display moet gaan samenwerken met alle toekomstige Snapdragon- en non-Snapdragon-chips. Die techniek wordt echter pas in het vierde kwartaal van dit jaar uitgerold.