Voel je je eenzaam? Huisdieren kunnen dit verhelpen, blijkt uit onderzoek

huisdieren

Eenzaamheid is tegenwoordig een grootschalig probleem, zowel onder jongeren als senioren. Niet gek ook, want in een wereld waarin we vooral bezig zijn met onze smartphone, is écht contact zeldzaam. Overigens is de kans groot dat de pandemie ook hier voor aardig wat veranderingen heeft gezorgd. Het werd veel mensen vrijwel onmogelijk gemaakt om nog echt contact te hebben met anderen.

Toch lijkt er een relatief simpele oplossing te zijn voor eenzaamheid: een huisdier. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Nestlé Purina.

Huisdieren

Huisdierbezitters weten dit natuurlijk allang, maar het blijkt ook uit onderzoek dat huisdieren helpen tegen eenzaamheid. Het is misschien een grote verantwoordelijkheid om voor een huisdier te moeten zorgen – overweeg daarom altijd goed om er een te nemen! – maar het geeft je ook een hoop terug. Zo geeft maar liefst 80 procent van de huisdierbezitters aan dat zowel hun mentale- als fysieke gezondheid vooruit is gegaan sinds ze een huisdier hebben.

Het bijzondere is dat zelfs mensen zónder huisdier het hiermee eens zijn. 60 procent verwacht dat een huisdier inderdaad een positief effect op hun gezondheid zal hebben. En dat is bijzonder, zegt Anya Pieron van Nestlé Purina. “Bijna tweederde van de mensen zonder hond of kat ziet het voordeel van een huisdier voor hun gezondheid. Dit geeft goed de grote impact weer die huisdieren hebben op mensen.”

Eenzaamheid

Driekwart van de Nederlanders die in het bezit zijn van een huisdier, geeft aan dat hun hond of kat hen minder eenzaam laat voelen. En driekwart geeft aan dat hun huisdier hen zelfs gelukkiger maakt in het leven.

Ook blijkt dat mensen zich minder snel eenzaam voelen met hun huisdier. Niet alleen omdat ze hun huisdier als gezelschap zien, ook omdat juist de huisdier ervoor zorgt dat ze minder in sociaal isolement belanden, geeft veertig procent aan. “Een kwart van de niet-huisdierbezitters zegt dat een hond of kat ervoor zou zorgen dat zij meer mensen ontmoeten”, legt Pieron uit.

Nu eenzaamheid een groot, maatschappelijk probleem is, zijn dit soort cijfers ontzettend interessant. Als een huisdier een klein deel van de Nederlanders uit hun sociale isolement kan halen, dan is dat bijzonder goed nieuws, vindt Piroen.

Huisdieren

Volgens Pieron is het overigens niet de bedoeling om elke Nederlander nu aan een huisdier te helpen. Volgens haar zijn er op dit moment al ongeveer twee miljoen honden en drie miljoen katten in Nederland. Er zijn een hoop initiatieven waarbij mensen aan een huisdier worden gekoppeld als oppas of voor adoptie. Maar er bestaan ook programma’s waarbij mensen hun hond mee kunnen nemen naar de werkplek. “Dat is allemaal een stap in de goede richting.”

Beeld: Unsplash