Het gebruik van voice assistants neemt door de groeiende populariteit van slimme speakers enorm toe. Zo zie ik bijvoorbeeld steeds meer toepassingen voor ouders en kinderen voorbij komen. De slimme speakers worden onderdeel van het nieuwe gezinsleven en de voice assistant wordt zo een nieuw gezinslid.
Amazon heeft de slimme assistant Alexa met hele speakerlijn waarvan de Amazon Echo de bekendste is. Google volgde met de Google Home en Apple komt met de Homepod. De speakers zijn te besturen via stem interactie (voice) en geven ons informatie, besturen apparaten of helpen ons met taken. Vooral in Amerika zijn de slimme speakers gemeengoed want volgens onderzoeksbureau eMarketeer gebruiken al 45 miljoen Amerikanen elke maand een voice assistant en zullen dit er in 2019 67 miljoen zijn.
De Amazon Echo heeft een marktaandeel van 70% binnen de slimme speaker markt. De voice assistants van deze devices maken gebruik van kunstmatige intelligentie en leren daardoor steeds meer bij. Bij Amazon heten deze vaardigheden, eigenlijk soort apps, skills. In het eerste kwartaal van 2017 waren er in totaal al 11.000 skills die mensen konden gebruiken op de Echo.
Onderdeel van het gezin
Het populairst zijn de slimme speakers in Amerika onder mensen tussen de 25 en 34 jaar. Hier zitten ook veel jonge (toekomstige) gezinnen tussen. Uit een onderzoek van BabyCenter blijkt dat 42% van de onderzochte gezinnen gebruik maakt van Google’s, Amazon’s en Apple’s voice assistant. Nog interessanter, volgens 22% is de voice assistant echt onderdeel van het gezin.
De voice assistants helpen bijvoorbeeld (toekomstige) ouders met handige informatie. Babycenter heeft een Alexa skill genaamd ‘My Pregnancy’ die op basis van de zwangerschap elke week informatie en online verdieping biedt. De ‘BabyMate’ skill zorgt dat je bijhoudt hoeveel de baby gedronken heeft of wanneer de luier verschoond is.
De slimme speakers hebben veel toegevoegde waarde voor ouders, maar vooral ook voor hun kinderen. De slimme speaker is de hub van het connected huis en dus gebruiken kinderen het om met hun stem lampen aan te zetten of een wekker te zetten voor een activiteit. Het blijft niet bij speakers want er zijn ook al koelkasten van LG en Samsung, camera’s en intercoms zoals Nucleus die gebruik maken van voice assistants.
Een nieuw vriendje
Maar ongeacht het device, de voice assistant wordt met name gebruik voor entertainment. Zo gaf 75% van de ouders in een onderzoek van NPR en Edison aan dat ze de slimme speaker gekocht hebben om hun kinderen te entertainen. Kinderen kunnen de voice assistant elke vraag stellen, spelletjes spelen, quizjes houden, video content op het scherm toveren of boeken laten voorlezen. De voice assistant wordt zo echt een vriendje om mee te spelen.
MIT heeft 26 kinderen tussen de 3-10 jaar en hun interactie met virtual assistants bestudeerd. De kinderen vonden de virtual assistants aardig en vertrouwden ze gelijk. Ze probeerden de virtual assistant echt beter te leren kennen door te vragen hoe oud ze waren en hoe ze precies werkten. Ik heb zelf thuis een tijdje een Amazon Echo gehad en ik merkte dat mijn dochtertje Alexa echt als een persoon zag. Ze kletste niet met haar want ik praatte natuurlijk Engels met Alexa, maar ze sprak wel over haar en ging gigantisch huilen toen ik de Echo aan iemand verkocht had.
Kinderen gaan dus heel intuïtief met virtuele assistenten om, maar het is goed om als ouder te realiseren dat de devices alles opnemen en geen parental control heeft. In Amerika ging dat mis en bestelde een meisje van 6 jaar een poppenhuis van $170 dollar en 2 kilo aan koekjes op Amazon. Toen het lokale nieuws het erover had en zei “I love the little girl, saying ‘Alexa ordered me a dollhouse”, triggerde het woord ‘Alexa’ de voice devices bij mensen thuis en werd het bestelproces opgestart.
Voor kids
Dit is een grappig voorbeeld, maar privacy is echt wel een aandachtspunt. Er is tegenwoordig steeds meer speelgoed met een voice assistant of dat per voice te besturen is. Van Barbies met 8.000 unieke zinnen, slimme dino’s tot aan hele Barbie poppenhuizen waarbij er meer dan 100 zaken in het huis te bedienen zijn met je stem. Speelgoed dat mits niet beveiligd het voor hackers of zelfs de fabrikant mogelijk maakt om “af te luisteren”. Europese consumentenorganisaties hebben bijvoorbeeld geëist dat de pop ‘My Friend Cayla’ uit de winkels gehaald werd omdat het mogelijk was om de pop via bluetooth af te luisteren.
Naast speelgoed met voice interactie worden er ook slimme speakers speciaal voor kinderen op de markt gebracht. Op deze manier wordt de voice assistant ook nog echt een vriendje van dezelfde leeftijd. De Memoo is een slimme speaker in de vorm van een alarm klok die kinderen helpt bij de tijd en hun “agenda”, hun favoriete muziek of verhaaltjes voor het slapen gaan afspeelt en kinderen voice messages naar familieleden laat sturen.
De Aristotle van Mattel gaat een stapje verder. Naast dat het een slimme babyfoon met camera is, is het voor oudere kinderen vooral een speelkameraadje waarmee ze zichzelf ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Een kind kan Aristotle allerlei vragen stellen, hem laten helpen met hun huiswerk of samen het alfabet leren. Maar ook spelenderwijs nieuwe dingen leren met raad-spelletjes waarbij een kind vormen voor de camera houdt of dierengeluiden na doet. De Aristotle is op dit moment nog niet te koop, maar het klinkt als een device dat veel in zijn mars heeft.
Of de virtuele assistent nou via de grote techbedrijven of speelgoedfabrikanten ons huis binnenkomt, het kan bijna niet anders dat we er een extra gezinslid bij krijgen. In Nederland zijn de slimme devices nog niet op de markt en zijn ze nu vooral ingesteld op Engels. Maar de Amazon Echo is al in Duitsland te krijgen dus het zal niet meer lang duren. Ik ben benieuwd wat de impact gaat worden op het Nederlandse gezinsleven.