Volareo: Nederlandse slimme speaker gericht op cryptovaluta

Volareo

Er zijn inmiddels een aantal bedrijven die slimme speakers maken, maar die zijn vrijwel allemaal Amerikaans. Nu is er echter een nieuwe Nederlandse speler bij: de Volareo. Naar eigen zeggen onderscheidt de speaker zich op een belangrijk punt: de speaker en het bedrijf respecteert je privacy. Verder maakt het gebruik van blockchain en zet het hoog in op de band tussen artiesten en luisteraars.

De speaker maakt gebruik van een geheel open platform, stelt Nick Yap, de bedenker van de Volareo. Daardoor moet je toegang krijgen tot alle software en e-commerce die er is.

“In 2020 is de totale slimme speaker-markt goed voor 45 miljard dollar, maar de meeste speakers dringen een dienst of product van de speaker-producent op. Dat kan en moet anders. Daarom is Volareo een open platform voor blockchain-gerelateerde streaming-, ticket- en merchandise-bedrijven. Dat zorgt voor verbinding en keuzevrijheid voor gebruikers.”

De speaker kun je net als andere slimme speakers vragen stellen en commando’s geven. Ook kan het apparaat je favoriete muziek afspelen.

Blockchain

Het platform van de speaker is geheel gebouwd op blockchain. Dat is een gedecentraliseerd platform waar onder meer Bitcoin op gebouwd is. Naar eigen zeggen is het platform verder geheel privé en open source. Daardoor zou je privacy en anonimiteit gegarandeerd zijn.

“De speaker wordt niet gemaakt door een miljardenbedrijf dat geld verdient van je persoonlijke details. In plaats daarvan bouwen we een open, uit te breiden platform waar ontwikkelaars de meest geweldige DVApps kunnen maken, zonder akkoord te gaan met 200 pagina’s aan voorwaarden”, aldus het bedrijf op zijn website.

Artiesten steunen

Uniek aan de speaker is dat je een fooi kunt geven aan je favoriete artiesten. Vind je een artiest leuk, dan druk je op een knop of klap je met je handen, waarna je cryptovaluta aan een artiest doneert. Dat kan via diverse cryptovaluta, waaronder Musicoin.

Naar eigen zeggen hebben 3.500 artiesten zich aangesloten bij het platform. “De muziekindustrie heeft dus overduidelijk behoefte aan innovatie, een nieuwe inkomstenstroom voor artiesten en transparantie. Artiesten maken zich zorgen over de macht van platenmaatschappijen”, aldus Yap.

Ook wil het bedrijf minder bekende artiesten helpen, die nu nog niet of nauwelijks profiteren van streamingdiensten. En artiesten komen er bovendien achter wie hun fans zijn. “Artiesten krijgen die informatie zelden van hun labels of van streamingdiensten. Zonde, want met die info kunnen ze een concert plannen in een stad waar veel van hun luisteraars wonen.”

Beschikbaarheid

Je kunt de Volareo vanaf nu via Indiegogo bestellen. De speaker kost ongeveer 85 euro (99 dollar). Wel zul je nog even moeten wachten voor je hem in handen hebt. Hij wordt namelijk pas aan het einde van het jaar geleverd.